Drugačna očala

Different je slovenska znamka svetovljanskega značaja.

čet, 16.05.2013, 15:00

Val, veter, jadro, deska, les in očala na prvi pogled nimajo ničesar skupnega. A le ne prvo žogo. Obstaja fant, ki je vse te tako rekoč nezdružljive elemente povezal v uigrano celoto. Koprčan Tine Slabe je v življenju imel opravka tako z morjem in jadralno desko kot tudi z lesom, naravo in očali. Bil je poklicni jadralec na deski in je kar nekaj let nastopal na svetovnem pokalu v razredu freestyle.

To je tista disciplina, v kateri fantje iz jadra in deske naredijo križanca med frnikulo, salto, skoki in vrtoglavim vrtenjem. Videti je, kot da jih nekontrolirano premetava, a v bistvu vsako stotinko sekunde natanko vedo, kje so in kaj se z njimi dogaja. Windsurferski freestyle je brezmejna domišljija, atrakcija, čarovnija ...

Poleg tega je Slabe postavil slovenski rekord z jadralno desko – po vodni gladini je brzel z enainsedemdesetimi kilometri na uro. Med zanimivejše alineje njegove kariere zagotovo spada tudi jadranje na deski okoli zloglasnega južnoameriškega rta Horn, ki je precejšen zalogaj tudi za večje jadrnice, na deski in z jadrom v rokah pa je vse skupaj nepredstavljivo. Zato je jasno, da junakov, ki so deskali tam doli, ni prav veliko. A kljub temu se ni le prepuščal življenju med eno in drugo surfersko plažo. Vmes je bral knjige, tudi poslovne, in diplomiral iz ekonomije.

V vsem tem času se je naučil, da je na svet, življenje in stvari treba znati gledati z lastnimi čutili. Lastna spoznanja so dragocenejša od vseh izkušenj, o katerih modrujejo drugi. »V karieri sem sodeloval s številnimi sponzorji in sem jim neizmerno hvaležen, saj mi brez njihove pomoči ne bi uspelo. A vedno sem globoko v sebi čutil, da me moti neka malenkost. Najprej je sploh nisem poznal. Proti koncu športne poti pa sem se je zavedel. Pri vseh vrhunskih izdelkih, ki sem jih uporabljal, sem pogrešal osebno noto. Stvarem sem vedno želel dati lasten pečat,« se spominja.

Pred tremi leti je srečal Tomaža Bertoka in beseda je dala besedo, ideja je dala idejo, rodila se je resničnost. Tine in Tomaž sta ustanovila drugačno blagovno znamko, dobesedno drugačno – Different. V tej preprosti besedi sta združila svoje strasti, znanje, voljo in predanost.

Želela sta začeti pot, ki bo temeljila na kreativnem življenjskem slogu, soustvarjalci pa bodo zanimivi ljudje iz različnih svetov, z dobrimi, zdravimi, pozitivnimi in atraktivnimi zgodbami, za katere bi bilo škoda, če bi ostale neizrečene. Člani družine Different so športniki, glasbeniki, umetniki in vsi tisti, ki si drznejo v življenju zastaviti visoke cilje, si dovolijo sanjati in sanjam dati krila.

Medse sprejmejo vsakogar, ki jih prepriča, da je po načinu življenja in doseganju ciljev nadpovprečen oziroma drugačen. Zato vsak njihov izdelek vsebuje tudi kanček njihove duše, saj so dejavno vključeni v oblikovanje novih modelov. Njihove ideje pogosto izvirajo iz narave, bodisi na snežnih strminah, na morskih valovih, v gozdovih, na brzicah ali v divjini nedostopnih in oddaljenih pokrajin.

Da bosta za začetek izdelovala očala, ni naključje. Očala namreč niso le brezosebni modni dodatek, temveč precej povedo o osebi, ki jih nosi. So svojevrsten zaščitni znak, zlasti če jih oblikuje sam zase. Zato so k sodelovanju povabili nekaj znanih Slovencev in tudi posameznikov z mednarodne scene, med katerimi je kar nekaj Slabetovih deskarskih prijateljev.

Začetno kolekcijo očal Different so poleg obeh glavnih protagonistov pomagali ustvarjati tudi legendarni slovenski smučar Jure Košir, svetovni prvak v windsurferskem freestylu Belgijec Steven Van Broeckhoven, švicarski snežni deskar Martin Seiler »Seili«, slovenski virtuoz na motorju Rok Baragoš, priznani bobnar Anže Žurbi »Zurby«, mednarodni party friki The Royal Captains, evropski prvak v kajtanju Riccardo Leccese ...

Zbirko Different za začetek tvorijo štiri kolekcije sončnih očal: lesena očala Handcraft Wooden, elegantna očala Metal Wood, drzna in barvita očala iz kolekcije Handmade Acetate, pisana športna očala Injected Sportstyle, na voljo pa so tudi okvirji za očala z dioptrijo Handmade Acetate Prescription. Vsa očala so izdelana s filigransko natančnostjo in so opremljena z vrhunskimi lečami Carl Zeiss Vision. Snežnim užitkom pa so namenjeni modeli smučarskih očal Racer, Acheiver, Styler, Dreamer, Charmer in Believer.

Skupni imenovalec vseh očal pa je les. Tudi kovinski in plastični okvirji imajo vsaj en lesen detajl. Vsak izdelek krasi tudi majhna lesena pikica, imenovana Connector, ki simbolizira stik z naravo.

Prijavi sovražni govor