Nad Bohinjem kmalu največje smučišče?

Že čez dve leti bi lahko smučali na novem smučišču nad Bohinjsko Bistrico, pogumno napoveduje Boštjan Čokl, direktor družbe MPM Engineering, ki načrtuje gradnjo novega smučišča v Sloveniji. Z novim gondolskim sistemom bi Bohinjsko Bistrico povezali z vrhom Možič.

čet, 20.01.2011, 12:03

Tako bi na 30 hektarih površin uredili od 25 do 30 kilometrov novih prog. Skupaj z bližnjima Koblo in Soriško planino bi dobili največje slovensko smučišče s približno 47 kilometri prog. Boštjan Čokl pravi, da je partnerja za 25 do 30 milijonov evrov vredno investicijo našel v italijanskem smučarskem središču Kronplatz in pri izdelovalcu žičnic Leitner. Skrbi pa ga, da bodo državni mlini pri umeščanju smučišča v prostor mleli prepočasi in da načrta ne bi mogli uresničiti v načrtovanem roku.

Boštjan Čokl si je med Bohinjci z uresničitvijo načrtov (vodni park in hotel Park v središču Bohinjske Bistrice) ustvaril velik ugled, zato ne preseneča velika podpora ideji za novo smučišče tako na občini kot tudi v bohinjskem (smučarskem in) turističnem gospodarstvu. V Bohinju so prepričani, da bo v nasprotju s podjetjema Alpinum in Dunis, ki sta v lasti družine Pačnik in že več let le obljubljata obnovo hotelov (Ski, Zlatorog, Bellevue, Pod Voglom), uresničil napoved.

Župana Franca Kramarja podobno kot Boštjana Čokla skrbi, da prostorske podlage ne bodo pripravljene pravočasno. Oba opozarjata, da občina po zakonu ne sme spreminjati veljavnih prostorskih aktov in da morajo sprejeti nov občinski prostorski načrt (OPN). Zaradi zavlačevanja (na soglasja ministrstev čakajo dlje od zakonsko določenih rokov) v postopkih sprejemanja OPN se lahko zgodi, da novi OPN ne bo sprejet v enem letu, kot si želijo. Boštjan Čokl je pred dnevi izročil Marjanu Hribarju, direktorju direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo, predlog za spremembo zakonodaje, tako da bi spet omogočili spreminjanje oziroma dopolnjevanje prostorskih aktov. Zaradi zamud pri sprejemanju OPN so onemogočene razvojne aktivnosti, opozarja Čokl, zato upa, da bo država le našla posluh za razvojne projekte.

Smučišče 2864

Novo smučišče, imenovano Smučišče 2864, bi imelo spodnjo postajo gondole tik nad vhodom v bohinjski železniški predor. Spodnja postaja po načrtu vključuje še garažno hišo s 380 parkirnimi prostori (uporabna bi bila tudi poleti za razbremenjevanje avtomobilskega prometa na območju Bohinja), smučarski servis, trgovine in manjše lokale. Prva gondola bi se povzpela do tudi pozimi osončene planine Na strmeh, kjer bi uredili restavracijo, z drugo gondolo bi se povzpeli do vrha Možič. Na celotnem območju smučišča načrtujejo še gradnjo zasneževalnega sistema.

Čokl pričakuje, da bodo v začetnem obdobju delovanja prepeljali od 150.000 do 200.000 smučarjev letno, končna zmogljivost pa jih je kar 400.000. Odprli bi 17 novih delovnih mest, 40 sodelavcev bi zaposlovali sezonsko.

Smučišče ne leži v območju TNP, zato Čokl ne vidi bistvenih omejitev, hkrati pa zagotavlja, da škodljivih vplivov na okolje ne bo, saj bodo objekti zasnovani ekološko in energetsko varčno. Pravi, da bodo gozd posekali in območju povrnili nekdanji videz, ko se je na pobočjih še pasla živina. Za investicijski denar ga ne skrbi, saj pravi, da ga je za dobre projekte dovolj tako iz EU virov, zasebnih vlagateljev pa tudi bank. Pričakuje, da bodo letos uredili vso dokumentacijo in se z lastniki zemljišč (večinoma so v cerkveni lasti) dogovorili ali za nakup ali najem in da bi pred prihodnjo zimsko sezono že zgradili infrastrukturo, tako da bi konec leta 2012 že lahko smučali.

Pozitivni vplivi novega središča

Čokl pričakuje pozitiven vpliv na celotno bohinjsko turistično gospodarstvo, čutili ga bodo tudi na Bledu. Idejo podpirajo tudi na bližnjih smučiščih Kobla in Soriška planina ter na Voglu, saj si njega vsi obetajo koristi (predvsem več smučarjev). Na Kobli za zdaj ob zastarelih napravah v nekaj letih še ne načrtujejo posodobitve žičnic, pravi direktor Koble Peter Žnidar.

Ko bo novo smučišče zgrajeno, se bo na Kobli z zdajšnjih 35.000 prepeljanih smučarjev število dvignilo na najmanj 45.000, je prepričan Žnidar. Več si od novega smučišča obetajo na Soriški planini, saj se bo, kot pravi direktor Franc Golja, bistveno izboljšala dostopnost tega smučišča, kjer letno naštejejo do 25.000 smučarjev. Kljub težjim razmeram na trgu so s Čoklom pripravljeni sodelovati, pravi Golja.

Širili bi tudi smučišče Vogel

Kdor bo v Bohinju smučal teden dni, bo zagotovo prišel na Vogel, pričakuje direktor Vogla Tomaž Šumi. Tudi oni se srečujejo s težavami pri umeščanju novih naprav v prostor. Smučišče bi proti vzhodu radi razširili z novima dvema progama in dvema žičnicama vse do Ribčevega laza, zgradili bi novo sedežnico z več sedeži z vrha Šija, ki bi se spustila še niže od zdajšnje postaje Zadnji Vogel.

Smučišče leži v TNP, zato mora državni lokacijski načrt (DLN) po novem zakonu o TNP v enem letu sprejeti država. A kot so pred časom sporočili z ministrstva za okolje in prostor, ne morejo zagotoviti, da bo DLN sprejet v zakonskem roku. Šumi ne ve, ali bo DLN omogočil uresničitev načrtov, pravi le, naj ga država čim prej sprejme, da bodo vsaj vedeli, kaj bodo lahko delali in česa ne.

Hkrati ga presenečajo besede okoljskega ministrstva, da ga ne bo v roku, še preden se je postopek sprejemanja sploh začel. Če bi se država držala rokov, bi tudi na razširjenem Voglu (načrt predvideva 20 kilometrov novih prog, s čimer bi se dolžina zdajšnjih podvojila) lahko smučali leta 2012. Po grobi oceni bi jih uresničitev načrtov stala okoli 20 milijonov evrov, podobno kot Čokl pa tudi Šumi pravi, da se denar za dober projekt lahko najde.

Povezane novice

Hotel Ski na Voglu 
bo čez zimo zaprt
1. december ob 07:00
Zamenjava jeklenice na osrednji štirisedežnici Orlove glave, ki jo je poškodovala strela, bo očitno le manjša težava upravljavca smučišča. Precej večja je, da bo pozimi zaprt hotel Ski na Voglu, kar je za Klemena Langusa, ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
13 komentarjev
Neznan

Neznani Teo
V čem je BISTVO tega projekta.
Zdravilec( pravi zdravilec ne šarlatan) zna vzemljiti porabljeno energijo, ki jo posameznik ne zna ali nima "vzemljitvenega voda" imenovanega koda, ki je rojstvom dana. Kot jogurt ki pride v trgovino. Ob pregrevanju ali "delovnem procesu" prihaja vedno do porabljene energije, ki moti vstop zdrave in obnovljene. Na istem mestu ne mogu sedeti dva. Porabljen in nov.Tisti ki znajo transformirati porabljeno organsko energijo skozi anorgansko jo spomladi vračajo ali zjutraj če so hitri. Tako se to imenuje spomlad ali transformirano.Ali fotosinteza (porabljen CO2 naših pljuč)pri biljki ali in življenje( porabljena energija nekoga, za nas ljudi bo dobra).
Torej zdravilec spravi obrabljeno energijo v zemljo ki je polna mineralov in bo na spomlad vrnila transformirano( če ima interes). Potem obiskovalec z praznim poljem ali in nevtralno nulo, polni energijo na smučišču.Skozi nulo, oko, nevron, neutron, živec oz veliko nul, očes, tuljcev vstopa živčna energija skozi kanal.
Enkraten projekt, ki bi ga v malem vsak napravil doma. Kot v malem doma tako v velikem v Bohinjski
Bistrici, ker smo vsak svoj zdravilec.

22. januar 2011, ob 11:23:15
Yonc

Pozdravljam take ideje, saj je turistom treba nekaj ponudit (lep pogled na gore in jezero že dolgo ni več dovolj), pa tudi kakšen euro več bi ostal doma, namesto na smučiščih v Italiji, Franciji in Avstriji.
Ampak že gradbena dovoljenja dobiti je cel hudič, spreminjati OPN pa je vsaj triletna misija. Za zaostanke pa je v glavnem krivo prav ministrstvo oz. ARSO z zavlačevanjem soglasij in sploh z zakonodajo, ki jo producira. Ampak o tem bi moral reči več kdo, ki bolj pozna te zadeve.
Naj samo še dodam izjavo ministra Žarniča na sestanku v Kopru 18.1.2011, citiram:
Minister Žarnić s primorskimi gospodarstveniki predvsem o akutalnih projektih

Minister Žarnić se je dotaknil tudi počasne priprave občinskih prostorskih načrtov, ki bi marsikomu ponudile možnost razvoja. Povedal je, da imata le dve mestni občini v Sloveniji že sprejet prostorski načrt in da mu ni jasno, zakaj občine tudi na ta način ne pomagajo svojim gospodarstvenikom pri načrtovanem razvoju, pač pa jih pri tem celo ovira.

(Saj ni res pa je! Tisti, ki pripravljate OPN-je, naj vas ne raznese od togote.)

21. januar 2011, ob 21:41:07
dekadenca

Se še spominjate Bohinjci, kako vas je nategnil Legatov Tonček?!

20. januar 2011, ob 19:28:19
dekadenca

Tako ali drugače zaostali Bohinjci ne vedo kaj bi s svojo lepo naravo...
Pa se najde nekdo, in jim pomaha z navideznim šopom denarja... Prostitucija!

20. januar 2011, ob 19:25:14
tomo3

Sanje so dovoljene.
Dobiti dovoljenje v gozdnem ali kmetijskem prostoru za nekaj kar tam ni predvideno je misija nemogoče. (tam so vendar medvedje, volkovi, orli itd. in ti so vendar zaščiteni.
Razen če si ne bodo predstavniki Nata želeli imeti tam vojaško vadbišče potem pa je vse mogoče. Kajti danes ima vojska tako visoke standarde, da so vplivi na okolje zanemarljivi. Sobivanje zveri z vojaškimi pošastmi pa gre menda lepo skupaj.

20. januar 2011, ob 18:16:55
Neznan

Ne vem, ce je to zelo realno. Predvidevanja vse toplejsih zim, oni bi pa splanirali obsezne nove smucarske terene ob ze treh obstojecih ( ne najbolje obiskanih) in nove zicnice z visine 550 m navzgor.

In na Voglu morajo pac vzeti v obzir in razumet, da so v TNP in da v nacionalnem parku ne mores poceti karkoli in da komercialni vidik tu ne more bit prioriteta.

Bom vesel, ce bojo demantiral mojo skepso.

20. januar 2011, ob 17:48:48
tone klepec

Zelo me razveselijo takele novice!
Se sreca, da se najdejo ljudje, ki so poslovni, ambiciozni, sposobni. Upam, da svoje nacrte dobro premislijo, da vedo, da so realni in da bodo uspesni. Zraven so, izgleda, spretni tudi pri koriscenju evropskih sredstev in iskanju tujih partnerjev, ki tudi dobro vedo, v kaj nalagajo svoj denar.
Od tistih pa, ki hotele zanemarjajo ali zapirajo, pa je treba izterjati vse davke, sicer pa hotele prodati na drazbi, najprej poravnati davke in vse dolgove, ostanek pa izplacati lastnikom.
Pa bo hitro red!
Upam/zelim, da MPM-u/Coklu uspe.

20. januar 2011, ob 16:42:49
Neznan

Država dela vse kar more za hitrejši gospodarski razvoj, pravijo politiki, hkrati pa jasno povedo, da prostorskih aktov ne bodo sprejeli v roku. Bog nam pomagaj ob takih birokratih, ki se jih še znebiti ne moremo.

20. januar 2011, ob 16:00:45
Fajhten

Na Sorici je recimo dovolj snega, na Kobli pa ne. Ga boste Bohinjci delali?
Vogel se vam bo sesul v dolino. Dežja je mnogo več kot kjerkoli drugje. Če bo turistov tudi več, se vam slabo piše. Mohant mi neznansko smrdi. Domančič je pa lahko danes tu, jutri tam. Od teh turistov ni nič, ker rabijo predvsem mir, razumevanje, hoteli jih pa do nacga oderejo... kot Kompas in Lovec na Bledu!

20. januar 2011, ob 14:41:57
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

20. januar 2011, ob 14:12:06
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

20. januar 2011, ob 14:01:52
Neznan

Vodni park in hotel Park v Bohinjski Bistrici je bodoči zdravilni turizem. Tam bo imel zravilstvo tudi g Zdenko Domančič, ki je nekoč deloval v Kranjski Gori v Larixu. Ker so k njemu prihajali ljudje iz Izraela katere je vozila Adria ter ljudje s tromeje predvsem Avstrijci, utegne načrt za smučišče v Bohinjski Bistrici biti razširjen kompleks različnih ponudb kakršnega v Slo še nimamo. Iz vsega izhaja, da bo tuji kapital( morebiti sposobnih denarnih mešetarjev I)razvijal turizem za sebe. Obenem smučanje in zdravilstvo. KC Ljubljana in njihovi mariborski kolegi naj pišejo pacientom na dom naj jih obiščejo v neklimatiziranih luknjah pod pokroviteljstvom Gordane.

20. januar 2011, ob 13:56:15
zmajček49

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

20. januar 2011, ob 12:59:10
13 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej