Četrtkov jedilnik: solatni zvitki in lešnikovi makaroni

Solatne zvitke prerežemo čez pol in serviramo s prerezano stranjo navzven, saj to deluje zelo dekorativno.

Objavljeno
27. september 2011 19.29
Posodobljeno
29. september 2011 12.00
Maša Bilobrk, Odprta kuhinja
Maša Bilobrk, Odprta kuhinja

Solatni zvitki


Sestavine za 10 zvitkov

testo

500 g + 1 žlička pirine moke

žlička kvasa

žlička sladila

2 dcl tople vode

½ žličke soli

gorčični namaz

lonček gorčice

½ žličke soli

2 žlici kvasovih kosmičev

2 žlici oljčnega olja

nadev

1 kg mešane solate 
(rukola, regrat, endivija …)

šopek redkvic

zavitek pikantnih kalčkov

¼ kg popečenega sejtana

žlica kvasove omake

žlica margarine

avokado

lonček koruze


Priprava

Kvas, žličko moke in sladilo raztopimo v topli vodi in pustimo vzhajati na toplem. Moko presejemo v skledo in jo posolimo. Ko kvas naraste, ga počasi vlivamo v jamico sredi moke ter hkrati mešamo s kuhalnico, tako da nastane kepa testa.

Testo naj bo srednje trdo, raje bolj kot manj. Premehko se namreč težko valja. Po potrebi dodamo še toplo vodo. Vzhajamo ga v skledi, pokriti s krpo, na toplem, da se prostornina vsaj podvoji.

Razdelimo ga na 80-gramske kepice, ki jih nato na močno pomokani površini tenko razvaljamo. Previdno jih prestavimo v vročo nenamaščeno ponev, počakamo, da se na površini začnejo napihovati zračni mehurji, obrnemo in na hitro popečemo še na drugi strani. Tortilje hladimo na mrežici.

Sejtan narežemo na podolgovate rezine in prepražimo na margarini, da se rahlo zapeče (ne predolgo, da ne postane trd). Odmaknemo z ognja in začinimo z žlico kvasove omake. Dobro premešamo, da se kvasov ekstrakt enakomerno porazdeli po sejtanu.

Redkvice narežemo na tenke rezine, avokado na podolgovate palčke. Koruzo temeljito odcedimo.

Gorčico zmešamo s soljo, kvasovimi kosmiči in oljčnim oljem v gosto zmes.

Solato operemo in temeljito osušimo.

Tortiljo položimo na čisto delovno površino ali dovolj veliko delovno desko, tenko namažemo z gorčičnim namazom, nato spodnji dve tretjini bogato obložimo s solato, zgornji rob pa pustimo prost, da bomo lahko zvitek »zlepili« skupaj. Na sredino tortilje zložimo sejtan, zraven še avokado in redkvice in posujemo s koruzo in kalčki.

Tortiljo previdno zavijemo v debelo palačinko (kot suši). Robove zlepimo skupaj z gorčico. Položimo jo na pladenj, tako da sta zlepljenja robova spodaj. Prerežemo čez pol in serviramo s prerezano stranjo navzven, saj tako deluje zelo dekorativno.

 

Presni lešnikovi makroni


Sestavine za 35 kosov

skodelica lešnikov

skodelica presnega kakava

skodelica kokosove moke

skodelica javorovega sirupa

2/3 skodelice presnega kokosovega olja

½ skodelice zdrobljenih kakavovih zrn

žlička cimeta

ščep soli


Priprava

Lešnike srednje grobo zmeljemo v multipraktiku, nato jih zmešamo s preostalimi sestavinami in z rokami oblikujemo kroglice, ki jih lahko povaljamo v kakavu, zdrobljenih kakavovih zrnih, mletih lešnikih ali kokosovi moki.

Makrone hranimo v hladilniku.

Namig: Javorov sirup ni presno živilo. Če želite resnično presno sladico, za slajenje uporabite datlje medjool.