Solatni zvitki
Sestavine za 10 zvitkov
testo
500 g + 1 žlička pirine moke
žlička kvasa
žlička sladila
2 dcl tople vode
½ žličke soli
gorčični namaz
lonček gorčice
½ žličke soli
2 žlici kvasovih kosmičev
2 žlici oljčnega olja
nadev
1 kg mešane solate
(rukola, regrat, endivija …)
šopek redkvic
zavitek pikantnih kalčkov
¼ kg popečenega sejtana
žlica kvasove omake
žlica margarine
avokado
lonček koruze
Priprava
Kvas, žličko moke in sladilo raztopimo v topli vodi in pustimo vzhajati na toplem. Moko presejemo v skledo in jo posolimo. Ko kvas naraste, ga počasi vlivamo v jamico sredi moke ter hkrati mešamo s kuhalnico, tako da nastane kepa testa.
Testo naj bo srednje trdo, raje bolj kot manj. Premehko se namreč težko valja. Po potrebi dodamo še toplo vodo. Vzhajamo ga v skledi, pokriti s krpo, na toplem, da se prostornina vsaj podvoji.
Razdelimo ga na 80-gramske kepice, ki jih nato na močno pomokani površini tenko razvaljamo. Previdno jih prestavimo v vročo nenamaščeno ponev, počakamo, da se na površini začnejo napihovati zračni mehurji, obrnemo in na hitro popečemo še na drugi strani. Tortilje hladimo na mrežici.
Sejtan narežemo na podolgovate rezine in prepražimo na margarini, da se rahlo zapeče (ne predolgo, da ne postane trd). Odmaknemo z ognja in začinimo z žlico kvasove omake. Dobro premešamo, da se kvasov ekstrakt enakomerno porazdeli po sejtanu.
Redkvice narežemo na tenke rezine, avokado na podolgovate palčke. Koruzo temeljito odcedimo.
Gorčico zmešamo s soljo, kvasovimi kosmiči in oljčnim oljem v gosto zmes.
Solato operemo in temeljito osušimo.
Tortiljo položimo na čisto delovno površino ali dovolj veliko delovno desko, tenko namažemo z gorčičnim namazom, nato spodnji dve tretjini bogato obložimo s solato, zgornji rob pa pustimo prost, da bomo lahko zvitek »zlepili« skupaj. Na sredino tortilje zložimo sejtan, zraven še avokado in redkvice in posujemo s koruzo in kalčki.
Tortiljo previdno zavijemo v debelo palačinko (kot suši). Robove zlepimo skupaj z gorčico. Položimo jo na pladenj, tako da sta zlepljenja robova spodaj. Prerežemo čez pol in serviramo s prerezano stranjo navzven, saj tako deluje zelo dekorativno.
Presni lešnikovi makroni
Sestavine za 35 kosov
skodelica lešnikov
skodelica presnega kakava
skodelica kokosove moke
skodelica javorovega sirupa
2/3 skodelice presnega kokosovega olja
½ skodelice zdrobljenih kakavovih zrn
žlička cimeta
ščep soli
Priprava
Lešnike srednje grobo zmeljemo v multipraktiku, nato jih zmešamo s preostalimi sestavinami in z rokami oblikujemo kroglice, ki jih lahko povaljamo v kakavu, zdrobljenih kakavovih zrnih, mletih lešnikih ali kokosovi moki.
Makrone hranimo v hladilniku.
Namig: Javorov sirup ni presno živilo. Če želite resnično presno sladico, za slajenje uporabite datlje medjool.