Potrebujemo:
1,5 kg krompirja
1 čebula, žlica oljčnega olja
2 para kuhanih klobas ali ostanki krače ipd.
sol, poper
2 jajci, 1 dl sladke smetane, 1,5 dl mleka
100–150 g poltrdega sira
šetraj, timijan, origano, bazilika, rožmarin, majaron
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo drobno narežemo in svetlo popražimo na olju.
Krompir olupimo in narežemo na tanka kolesca. V manjši količini slane vode ga napol skuhamo.
Klobase narežemo na tanka kolesca ali še bolje na manjše kose, da bomo zloženko lažje narezali.
V namaščen model ali pekač naložimo plast krompirjevih rezin, potresemo s plastjo čebule, plastjo klobas, začinimo in vse nekajkrat ponovimo. Na vrhu naj bo krompir.
Zamešamo jajce, smetano, mleko in sol. To prelijemo čez krompir, prekrijemo s papirjem za peko in postavimo v pečico za približno 20 minut. Zatem odstranimo papir, obložimo z rezinami sira in pečemo še 10 minut, da se zloženka hrustljavo zapeče. Ponudimo kot glavno jed ob skledi sezonske solate.
Različica: Namesto klobase izberemo ribje fileje ali za zelenjavno zloženko plast korenja, brokolija ...