Četrtkov namig za kosilo: Krompirjeva zloženka s klobaso

Z mesnimi ostanki od pustnega rajanja; priprava 15 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
02. marec 2014 20.50
KROMPIRJEVA ZLOŽENKA S KLOBASO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

1,5 kg krompirja

1 čebula, žlica oljčnega olja

2 para kuhanih klobas ali ostanki krače ipd.

sol, poper

2 jajci, 1 dl sladke smetane, 1,5 dl mleka

100–150 g poltrdega sira

šetraj, timijan, origano, bazilika, rožmarin, majaron

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo drobno narežemo in svetlo popražimo na olju.

Krompir olupimo in narežemo na tanka kolesca. V manjši količini slane vode ga napol skuhamo.

Klobase narežemo na tanka kolesca ali še bolje na manjše kose, da bomo zloženko lažje narezali.

V namaščen model ali pekač naložimo plast krompirjevih rezin, potresemo s plastjo čebule, plastjo klobas, začinimo in vse nekajkrat ponovimo. Na vrhu naj bo krompir.

Zamešamo jajce, smetano, mleko in sol. To prelijemo čez krompir, prekrijemo s papirjem za peko in postavimo v pečico za približno 20 minut. Zatem odstranimo papir, obložimo z rezinami sira in pečemo še 10 minut, da se zloženka hrustljavo zapeče. Ponudimo kot glavno jed ob skledi sezonske solate.

 

Različica: Namesto klobase izberemo ribje fileje ali za zelenjavno zloženko plast korenja, brokolija ...