Potrebujemo:
320 g kvinoje
dva večja pora, tudi zeleni del
250 g svežih šitak
žlica masla
sol, poper
Priprava:
Kvinojo oplaknemo na rešetu in odcedimo.
Por očistimo in narežemo na pol centimetra debela kolesca. Stresemo v lonec ali globoko večjo ponev.
Gobe grobo narežemo in prav tako stresemo v ponev.
Pristavimo, dodamo maslo in vse skupaj na hitro popražimo.
V lonec stresemo oplaknjeno kvinojo in prilijemo približno 1,5 litra vode. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 7–10 minut.
Odstavimo, pokrijemo in pustimo kvinojo nabrekati še 5 minut.
Nazadnje jed solimo, popramo po okusu in ponudimo s sezonsko solato.
Različica: Ponudimo z nadrobljeno rikoto (albuminsko skuto), za krepkejši okus pa jed na krožniku začinimo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja ali s praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem.