Četrtkov toskanski recept

Domače jajčne testenine.

Objavljeno
26. november 2012 20.58
Gulia Scarpaleggia, Odprta kuhinja
Gulia Scarpaleggia, Odprta kuhinja
Gre s strojčkom, pa tudi brez

150 g bele moke

150 g polnozrnate moke

ščepec soli, žlica ekstra deviškega oljčnega olja

3 srednje velika jajca

mrzla voda

Priprava

Obe vrsti moke premešamo na leseni podlagi in oblikujemo kupček, na sredini naredimo jamico.

Jajcem primešamo olje in sol, nato jih zlijemo v jamico in jih z vilicami postopoma vmešavamo v moko.

Z rokami zamesimo testo. Če se preveč drobi, dodamo malo vode. Testo dobro premesimo, da dobijo testenine potrebno trdnost. Pomemben je gib zapestja: testo razvlečemo, ga prepognemo in znova razvlečemo.

Ko se površina testa sveti in se nič več ne prijema prstov, ga ovijemo s prozorno folijo in pustimo 30 minut počivati na sobni temperaturi.

Nato ga razvaljamo v čim tanjšo plast.

Testo pustimo na mizi, da se nekoliko osuši. Potem ga s strojčkom razrežemo na rezance ali pa ga posujemo z moko, zvijemo in na centimeter široke rezance zrežemo z ostrim nožem.