Domača suha juha s posukancem

Tako juho - rečejo ji tudi štajerska - postrežejo ob pustu ali kmečkih opravilih.

Objavljeno
12. februar 2013 17.41
Ida Intihar, Odprta kuhinja
Ida Intihar, Odprta kuhinja
Sestavine za 6 oseb

1 kg prekajenega svinjskega mesa

jušna zelenjava: korenček, peteršiljeva korenina z zelenjem, česen, lovorov list, cel poper, čebula

zakuha (posukanec)

¼ l moke

1 jajce

 

Priprava

Očistimo jušno zelenjavo. Meso damo kuhat v vročo vodo in dodamo zelenjavo. Juha naj vre počasi. Kilogram mesa kuhamo dobro uro; če ga je več, podaljšamo čas kuhanja, in sicer za vsak kilogram dodanega mesa približno tri četrt ure dlje.

Za posukanec v skledo presejemo moko, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Z vilicami zmešamo jajce z moko, nato z rokami, med dlanmi dobro »posukamo« in otresemo odvečno moko.

Kuhano meso vzamemo iz lonca in juho precedimo. Korenček iz juhe narežemo.

V juho zakuhamo posukanec (10 minut) in ga razdelimo po krožnikih. Pravično razdelimo tudi korenček, juho nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Opomba: Ker je suho meso precej slano, juhe in zakuhe ne solimo.

In namig: Če posukanec zakuhamo v mleku, dobimo močnik.