Hobotnica v omaki s sivko

Nedeljski zdravi recept.

Objavljeno
13. december 2012 16.00
Društvo za zdravo življenje, Odprta kuhinja
Društvo za zdravo življenje, Odprta kuhinja
Črtov eksperiment s sivko; za 4-6 oseb

500 g hobotnice

žlica vinskega kisa, sol

2 žlici oljčnega olja

1 dl vina

1 čebula, strok česna

svež lovorjev list, vejica rožmarina, 3 vejice timijana

cvet sivke (ali samo nekaj »zrn« suhe sivke)

250 g češnjevega paradižnika

Priprava

Hobotnico kuhamo na manjšem ognju približno eno uro v vodi, ki smo ji dodali žlico vinskega kisa in sol.

Odcedimo jo, očistimo in narežemo na približno centimetrske koščke.

Na oljčnem olju rahlo prepražimo sesekljano čebulo in česen (ki mu odstranimo grenak kalček) ter dodamo narezano hobotnico. Posodo večkrat potresemo.

Dodamo lovorjev list, rožmarin in timijan ter nekaj sivke (največ pol cveta v času cvetenja) in koščke češnjevega paradižnika. Ko se zapeče, zalijemo z vinom in vse skupaj počasi kuhljamo še eno uro.

Ponudimo z medtem skuhano polento. Črt Butul je na koncu jed potresel še z nekaj sveže nabranimi cvetki rmana in listki male strašnice.

Namig: Z rdečim vinom, zlasti z refoškom okoliških pridelovalcev, bo kosilo spominjalo na poročno pojedino ...