500 g hobotnice
žlica vinskega kisa, sol
2 žlici oljčnega olja
1 dl vina
1 čebula, strok česna
svež lovorjev list, vejica rožmarina, 3 vejice timijana
cvet sivke (ali samo nekaj »zrn« suhe sivke)
250 g češnjevega paradižnika
Priprava
Hobotnico kuhamo na manjšem ognju približno eno uro v vodi, ki smo ji dodali žlico vinskega kisa in sol.
Odcedimo jo, očistimo in narežemo na približno centimetrske koščke.
Na oljčnem olju rahlo prepražimo sesekljano čebulo in česen (ki mu odstranimo grenak kalček) ter dodamo narezano hobotnico. Posodo večkrat potresemo.
Dodamo lovorjev list, rožmarin in timijan ter nekaj sivke (največ pol cveta v času cvetenja) in koščke češnjevega paradižnika. Ko se zapeče, zalijemo z vinom in vse skupaj počasi kuhljamo še eno uro.
Ponudimo z medtem skuhano polento. Črt Butul je na koncu jed potresel še z nekaj sveže nabranimi cvetki rmana in listki male strašnice.
Namig: Z rdečim vinom, zlasti z refoškom okoliških pridelovalcev, bo kosilo spominjalo na poročno pojedino ...