Je hrana brez kalorij vedno brez okusa?

Predstavljamo pet receptov, ki jim tega ne manjka, imajo pa vsega drugega zelo malo: maščob, kalorij in nizek glikemični indeks ...

Objavljeno
20. januar 2012 12.00
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Solata vseh letnih časov

Pripravljena v 20 minutah

glavica solate, ki se vam v trgovini trenutno zdi najbolj privlačna in hrustljava

2–3 korenčki, narezani na trakove

8–10 vloženih mladih koruzic in enaka količina rdečih redkvic

pest paradižnika češnjevca

pest mladega graha v stroku

nekaj listov bazilike ali peteršilja

 

preliv

2 žlici sojine omake

1 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka

1/2 dcl limonovega soka

strok česna, zdrobljen

za prst svežega ingverja, olupljenega in nastrganega

sol in poper po okusu

 

Priprava

Zelo preprosta: vse skupaj zmešajte, prelijte s prelivom in si dajte dela z estetsko platjo postrežbe.

_______________________________________________________________________

Juha »na hitro«

Pripravljena v pol ure

 

1 l jušne osnove, najbolje zelenjavne

nekaj stebel pora, narezanega na koleščke

nekaj stebel stebelne zelene, narezane na koščke

3 stroki česna, nasekljani

skodelica nasekljanega peteršilja

sol, poper

30 g listov sveže bazilike

sok 1/2 limone

250 g mladih jedilnih bučk

 

Priprava

Narezano zelenjavo kuhajte v jušni osnovi približno 20 minut.

S paličnim mešalnikom mešajte toliko časa, da ni več velikih kosov, nato dodajte še baziliko in ponovite postopek.

Nasekljane bučke zmešajte z limonovim sokom in jih dodajte juhi.

Če se je ta morda že preveč ohladila, je ne segrevajte do vretja, ker bo to uničilo lepo barvo.

______________________________________________________________________

 

Poširana riba s komarčkom in špinačo

Pripravljeno v 30 minutah

 

2 dcl ribje ali zelenjavne jušne osnove

lupina in sok 2 neškropljenih limon

1 sladki komarček, 1 strok česna

4 kosi ribjega mesa po približno 100 g

1 velik korenček, narezan na trakove

400 g špinačnih listov, sol, poper

 

Priprava

V široki in nizki ponvi segrejte jušno osnovo z lupinico in sokom limon, narezanim odebeljenim delom sladkega komarčka in česnom. Na zmerni temperaturi kuhajte približno 10 minut, da se komarček zmehča.

Nekoliko povečajte temperaturo, dodajte ribo in korenje, potem pokrijte in kuhajte na šibkem ognju 5 minut.

Odstavite in pustite 5 minut v ponvi, nato poberite iz nje ribo in zelenjavo.

Omako znova segrejte in z delom polijte liste špinače, toliko da se zmehčajo. Zmečkajte jo v pire, odvečno tekočino odlijte.

Ribo obložite s komarčkom in korenjem, polijte s preostalo omako in postrezite s špinačnim pirejem.

_______________________________________________________________________

 

Začinjen piščanec s pečeno bučo

Pripravljeno v eni uri

 

2 manjši zimski buči, najbolje tipa butternut, težki približno 1/2 kg

4–6 strokov nasekljanega česna

8 velikih paradižnikov

4 kosi piščančnjih prsi po 100 g

jušna osnova

za kanec oljčnega olja, sol in poper

 

Priprava

Buči prerežite na polovico in izdolbite semena. V vdolbino dajte malo zmečkanega česna in posolite in popoprajte.

Polovice buč položite na peki papir v pekaču in jih s kosom tega papirja tudi pokrijte.

Paradižnike prepolovite, natrite s česnom, poprajte, solite. S prerezano stranjo navzdol jih položite v pekač k bučam.

Pecite približno 45 minut na 200 stopinjah Celzija. Odstranite paradižnike, buče pa pecite še približno 15 minut.

Paradižnik zmečkajte in preverite, ali je dovolj slan.

Medtem piščančje meso namažite z oljem in na hitro popecite v ponvi.

Ko je pečeno, dodajte začimbe po okusu in zmečkan paradižnik, nato še nekaj minut kuhajte.

Postrezite s pečeno bučo in koriandrom, če ga imate pri roki.

________________________________________________________________________

 

Nojev zrezek s šampinjoni

Pripravljeno v 25 minutah

 

4 ali 5 nojevih zrezkov po 100 g

kanec oljčnega olja

8 velikih šampinjonov

žlica balzamičnega kisa

žlica sojine omake

strok česna

sol in poper

rukola za okras

 

Priprava

Nojeve zrezke namažite z oljem in pri visoki temperaturi na hitro popecite na obeh straneh.

V ponvi popecite še klobuke šampinjonov.

Zmešajte kis, sojino omako in zmečkan česen ter prelijte čez pečene gobe.

Zrezke naložite v pekač in jih pet minut pecite na 200 stopinjah, večina priporoča, naj ostanejo v sredini še rožnati. Zaviti v folijo naj zatem počakajo še pet minut.

Zrezke in gobe naložite na krožnik, polijte s sokom, ki vam je ostal od kuhe, in bodite velikodušni z rukolo za popestritev podobe in okusa.