Solata vseh letnih časov
Pripravljena v 20 minutah
glavica solate, ki se vam v trgovini trenutno zdi najbolj privlačna in hrustljava
2–3 korenčki, narezani na trakove
8–10 vloženih mladih koruzic in enaka količina rdečih redkvic
pest paradižnika češnjevca
pest mladega graha v stroku
nekaj listov bazilike ali peteršilja
preliv
2 žlici sojine omake
1 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
1/2 dcl limonovega soka
strok česna, zdrobljen
za prst svežega ingverja, olupljenega in nastrganega
sol in poper po okusu
Priprava
Zelo preprosta: vse skupaj zmešajte, prelijte s prelivom in si dajte dela z estetsko platjo postrežbe.
_______________________________________________________________________
Juha »na hitro«
Pripravljena v pol ure
1 l jušne osnove, najbolje zelenjavne
nekaj stebel pora, narezanega na koleščke
nekaj stebel stebelne zelene, narezane na koščke
3 stroki česna, nasekljani
skodelica nasekljanega peteršilja
sol, poper
30 g listov sveže bazilike
sok 1/2 limone
250 g mladih jedilnih bučk
Priprava
Narezano zelenjavo kuhajte v jušni osnovi približno 20 minut.
S paličnim mešalnikom mešajte toliko časa, da ni več velikih kosov, nato dodajte še baziliko in ponovite postopek.
Nasekljane bučke zmešajte z limonovim sokom in jih dodajte juhi.
Če se je ta morda že preveč ohladila, je ne segrevajte do vretja, ker bo to uničilo lepo barvo.
______________________________________________________________________
Poširana riba s komarčkom in špinačo
Pripravljeno v 30 minutah
2 dcl ribje ali zelenjavne jušne osnove
lupina in sok 2 neškropljenih limon
1 sladki komarček, 1 strok česna
4 kosi ribjega mesa po približno 100 g
1 velik korenček, narezan na trakove
400 g špinačnih listov, sol, poper
Priprava
V široki in nizki ponvi segrejte jušno osnovo z lupinico in sokom limon, narezanim odebeljenim delom sladkega komarčka in česnom. Na zmerni temperaturi kuhajte približno 10 minut, da se komarček zmehča.
Nekoliko povečajte temperaturo, dodajte ribo in korenje, potem pokrijte in kuhajte na šibkem ognju 5 minut.
Odstavite in pustite 5 minut v ponvi, nato poberite iz nje ribo in zelenjavo.
Omako znova segrejte in z delom polijte liste špinače, toliko da se zmehčajo. Zmečkajte jo v pire, odvečno tekočino odlijte.
Ribo obložite s komarčkom in korenjem, polijte s preostalo omako in postrezite s špinačnim pirejem.
_______________________________________________________________________
Začinjen piščanec s pečeno bučo
Pripravljeno v eni uri
2 manjši zimski buči, najbolje tipa butternut, težki približno 1/2 kg
4–6 strokov nasekljanega česna
8 velikih paradižnikov
4 kosi piščančnjih prsi po 100 g
jušna osnova
za kanec oljčnega olja, sol in poper
Priprava
Buči prerežite na polovico in izdolbite semena. V vdolbino dajte malo zmečkanega česna in posolite in popoprajte.
Polovice buč položite na peki papir v pekaču in jih s kosom tega papirja tudi pokrijte.
Paradižnike prepolovite, natrite s česnom, poprajte, solite. S prerezano stranjo navzdol jih položite v pekač k bučam.
Pecite približno 45 minut na 200 stopinjah Celzija. Odstranite paradižnike, buče pa pecite še približno 15 minut.
Paradižnik zmečkajte in preverite, ali je dovolj slan.
Medtem piščančje meso namažite z oljem in na hitro popecite v ponvi.
Ko je pečeno, dodajte začimbe po okusu in zmečkan paradižnik, nato še nekaj minut kuhajte.
Postrezite s pečeno bučo in koriandrom, če ga imate pri roki.
________________________________________________________________________
Nojev zrezek s šampinjoni
Pripravljeno v 25 minutah
4 ali 5 nojevih zrezkov po 100 g
kanec oljčnega olja
8 velikih šampinjonov
žlica balzamičnega kisa
žlica sojine omake
strok česna
sol in poper
rukola za okras
Priprava
Nojeve zrezke namažite z oljem in pri visoki temperaturi na hitro popecite na obeh straneh.
V ponvi popecite še klobuke šampinjonov.
Zmešajte kis, sojino omako in zmečkan česen ter prelijte čez pečene gobe.
Zrezke naložite v pekač in jih pet minut pecite na 200 stopinjah, večina priporoča, naj ostanejo v sredini še rožnati. Zaviti v folijo naj zatem počakajo še pet minut.
Zrezke in gobe naložite na krožnik, polijte s sokom, ki vam je ostal od kuhe, in bodite velikodušni z rukolo za popestritev podobe in okusa.