Kaki

Oranžen plod, ki mu pravimo kaki, je izjemno zdrav in koristen v hladnejšem delu leta. Ugotovili so, da ima kaki kar 30-krat več vitamina A kakor jabolko in skoraj toliko vitamina C kakor limona.

Objavljeno
20. november 2009 17.43
Mojca Koman
Mojca Koman
Če je v naši prehrani dovolj živil, ki vsebujejo cink (leča, morska hrana, buče), potem s kakijem ali dvema na dan zadostimo potrebam po vitaminu A. Razlikujemo oplojene in neoplojene kakije. Oplojeni ostanejo čvrsti in sorazmerno trdi, tudi ko so popolnoma zreli. Navadno jih pustijo na drevesih do polne zrelosti. Če pri sobni temperaturi stojijo nekaj dni, se zmedijo, a nikoli popolnoma ne zmehčajo. Spoznamo jih po intenzivnejših kolobarjih okoli muhe, v sredici pa skrivajo semena. Neoplojeni kakiji nimajo semen in kolobarjev, oberejo jih prej in pri sobni temperaturi omedijo do popolne zrelosti in izjemne mehkobe. Če hočemo jesti presne, izberemo prve, za kreme pa so primernejši drugi.


Pica s skušami in motovilcem, kakijeva krema


Sestavine za 4 osebe:

  • 400-450 g moke,
  • približno 2 dl mlačne vode,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 20 g svežega kvasa,
  • pol žličke sladkorja,
  • 1 žlička soli;
  • paradižnikova mezga ali nekaj žlic pretlačenega paradižnika iz pločevinke,
  • origano,
  • 2-3 pločevinke skuš v olju,
  • 250 g sira,
  • motovilec;
  • 4 zreli mehki kakiji,
  • 2 limoni,
  • 8 žlic sladke smetane.


Priprava:

1.Moko stresemo v posodo, na sredini v jamico damo kvas in sladkor, prilijemo malo vode in premešamo, da se sladkor raztopi. Če imamo čas, počakamo 10 minut, da kvas naraste.
2.Ob strani dodamo sol, prilijemo preostalo vodo in olje ter gnetemo 10 minut, da dobimo mehko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure ali še bolje dlje, da se testo podvoji. Lahko ga naredimo tudi en dan prej, ga zavijemo v vlažno krpo in shranimo v hladilniku. Naslednji dan ga postavimo na toplo, da vzhaja.
3.Pečico segrejemo na 220-240 stopinj. Vzhajano testo razvaljamo na velikost pekača. Namažemo s paradižnikom, potresemo z origanom, dodamo razkosane skuše in obložimo z naribanim sirom. Postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut. Ponudimo z očiščenim motovilcem, ki si ga vsak naloži na pico po okusu.
4.Za posladek očistimo kakije in mehko sredico brez lupine stresemo v mešalnik. Dodamo limonov sok po okusu in sladko smetano ter v mešalniku zmešamo. Nalijemo v skodelice in po želji okrasimo s stepeno sladko smetano in naribano čokolado. Krema je najboljša dobro ohlajena.


Koristen nasvet:

Kakiji so okusni le popolnoma zreli. Nedozorele hitro zmedimo v nekaj dneh doma, če jih skupaj z banano shranimo v papirnato vrečko. Več hranil je v sadežih, ki so polno dozoreli na drevesu.

Iz priloge Odprta kuhinja!