Kislo zelje z bobom, krompirjem, suhimi rebrci in hrenovo omako

K zelju z bobom ponudimo krompir v kosih, k rebrom in svinjski glavi pa »paše hrenova omaka z jabolkom«.

Objavljeno
12. februar 2013 17.37
Ida Intihar, odprta kuhinja
Ida Intihar, odprta kuhinja
Sestavine za 6 oseb

kislo zelje z bobom

500 g prekajenih svinjskih rebrc

4 pesti kislega zelja

250 g suhega boba

1 dl prosene kaše

čebula, žlica ocvirkov

sol

po žlička celega popra in kumine

lovorov list

krompir v kosih

1,5 kg krompirja

2 žlici ocvirkov

sol

hrenova omaka

večji hren

jabolko

žlička sladkorja, noževa konica soli

1 dl jabolčnega kisa

1 dl belega vina

žlica sončničnega olja

 

Priprava

Čez noč namočen bob olupimo in skuhamo. Proseno kašo namočimo.

Svinjska rebrca kuhamo v zelju. Dodamo poper, kumino in toliko vode, da so rebra pokrita. Kuhamo tri četrt ure, nato rebrca vzamemo iz lonca. Zelju dodamo bob, podmetemo s proseno kašo in kuhamo še 15 minut.

Na ocvirkih prepražimo sesekljano čebulo, jo dodamo zelju in še malo pokuhamo.

Za hrenovo omako ostrgan hren in olupljeno jabolko naribamo, dodamo ostale sestavine in premešamo. Omaka mora biti gosto tekoča. Ponudimo jo h kuhanemu prekajenemu mesu ali govedini.

Krompir olupimo, narežemo na kose, solimo, zalijemo z mrzlo vodo in skuhamo. Kuhanega odcedimo, preložimo v skledo in zabelimo z ocvirki.