kislo zelje z bobom
500 g prekajenih svinjskih rebrc
4 pesti kislega zelja
250 g suhega boba
1 dl prosene kaše
čebula, žlica ocvirkov
sol
po žlička celega popra in kumine
lovorov list
krompir v kosih
1,5 kg krompirja
2 žlici ocvirkov
sol
hrenova omaka
večji hren
jabolko
žlička sladkorja, noževa konica soli
1 dl jabolčnega kisa
1 dl belega vina
žlica sončničnega olja
Priprava
Čez noč namočen bob olupimo in skuhamo. Proseno kašo namočimo.
Svinjska rebrca kuhamo v zelju. Dodamo poper, kumino in toliko vode, da so rebra pokrita. Kuhamo tri četrt ure, nato rebrca vzamemo iz lonca. Zelju dodamo bob, podmetemo s proseno kašo in kuhamo še 15 minut.
Na ocvirkih prepražimo sesekljano čebulo, jo dodamo zelju in še malo pokuhamo.
Za hrenovo omako ostrgan hren in olupljeno jabolko naribamo, dodamo ostale sestavine in premešamo. Omaka mora biti gosto tekoča. Ponudimo jo h kuhanemu prekajenemu mesu ali govedini.
Krompir olupimo, narežemo na kose, solimo, zalijemo z mrzlo vodo in skuhamo. Kuhanega odcedimo, preložimo v skledo in zabelimo z ocvirki.