Kolač z ribezom

Prišel je čas domačega ribeza. Njegove sladko-kisle jagode so polne vitamina C in ugodno vplivajo na prebavo.

Objavljeno
20. junij 2014 13.39
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Ana Bulat, Odprta kuhinja

Večkrat ga najdemo kot prilogo mesnim jedem, danes pa ga pokusite v poletnem kolaču z zdrobom. Sestavin je za pekač s premerom 20 cm.

Sestavine:
100 g zdroba
100 g pirine moke
(ali navadne)
žlička sode bikarbone
100 g sladkorja
3 jajca
žlička ekstrakta vanilje
(tekočega)
200 g kisle smetane
2 žlički ruma
2 žlici olja
160 g ribeza

Priprava:
Pekač dobro namastimo in posujemo z drobtinami, pečico segrejemo na 175 stopinj.
V posodi zmešamo zdrob, moko in sodo bikarbono.
Jajca, sladkor in ekstrakt vanilje penasto zmiksamo. Dodamo kislo smetano, rum in olje. Premešamo, nato počasi dodamo še moko z zdrobom in sodo bikarbono.
Vlijemo v pekač; po vrhu testo na gosto potresemo z ribezom. Pečemo približno 35 minut. Ponudimo še rahlo toplega, lahko s kepico vaniljevega sladoleda ali sladko smetano.