Kralj med zimskimi sadeži

Poleg odličnega okusa se kaki ponaša s številnimi koristnimi snovmi ter velja za sredstvo proti dehidraciji in za izboljšanje imunskega sistema.

Objavljeno
05. januar 2010 16.22
Helena Peternel Pečauer
Helena Peternel Pečauer
Še posebno slastni so povsem zreli sadeži kakija, saj šele takrat razvijejo sladek in kremast okus. Užitna sta tako lupina kot notranjost, ki vsebuje pravo bogastvo provitamina A, vitaminov C in B ter prepotrebne minerale, predvsem baker, kalij in železo. Poznavalci pravijo, da so prav med božično-novoletnimi prazniki kakiji najbolj slastni, obstaja pa tudi množica receptov za zelo okusne in lahke praznične sladice, pripravljene ravno iz tega kraljevskega sadeža.

Kaki izhaja iz vzhodne Azije, kjer ga imenujejo zlato jabolko. Pri nas najbolje uspeva na Primorskem, njegovi rdečkasti plodovi pa na vejah dreves ostajajo še dolgo po tem, ko odpade listje. Ponekod ga že več let uspešno gojijo tudi v notranjosti Slovenije.


Nekateri ga opisujejo kot paradižnik z okusom po medu, pravimo pa mu tudi božji oziroma kraljevski sadež. Redno uživanje kakija pomaga pri čiščenju ledvic in izboljšanju prebave, posušeni koščki pa se koristno uporabljajo pri zdravljenju bronhitisa. Nezrele sadeže zaradi vsebnosti fluora ponekod uporabljajo pri zdravljenju krvavečih dlesni in parodontozi, sok iz njih pa naj bi celo preprečeval previsok krvni tlak.


Zrele sadeže uživamo sveže, dodamo jih lahko skuti in sadnim solatam ali pa iz njih pripravimo odlično presno marmelado.


Marmelada


Potrebujemo:

  • 3,5 kg zrelega očiščenega kakija,
  • 1 kg sladkorja,
  • 1 limono.


Priprava:
Zelo zrele, mehke kakije očistimo, odstranimo koščice, lupljenje pa ni potrebno. Zmeljemo jih s paličnim mešalnikom in v loncu, kjer bomo marmelado kuhali, zmešamo s sladkorjem. Pustimo četrt ure, da se sladkor vpije v sadje. Medtem dobro operemo limono, ji obrežemo lupinico in jo sesekljamo na drobcene kocke. Po želji lahko sesekljamo vso limono! Zamešamo v sadno kašo in počasi segrevamo, dokler ne zavre. Paziti moramo, da se ne prismodi, zato ves čas mešamo. Ko zavre, mešamo še približno 15 minut, dokler se ne začenja gostiti. V oprane in v pečici na 100 stopinj segrete kozarce nalijemo marmelado, dobro zapremo, za minuto postavimo na pokrovček in pustimo, da se, pokrita z odejo, čez noč lepo ohladi.


Pita


Potrebujemo:
za testo:

  • 20 dag moke,
  • 15 dag masla,
  • 10 dag sladkorja,
  • žličko pecilnega praška,
  • 1 jajce;

za nadev:

  • 4 ali 5 zrelih, a čvrstih kakijev,
  • pest koruznih kosmičev (corn flakes),
  • mleti kardamom,
  • naribano lupino dveh limon,
  • cimet;

za preliv:

  • 1 vaniljev puding,
  • 2 do 3 jajca,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 0,5 dcl sladke smetane,
  • 10 žlic sladkorja.


Priprava:
Zmehčanemu maslu primešamo moko, sladkor, jajce in pecilni prašek. Premesimo in damo testo počivati vsaj za pol ure v hladilnik. Medtem olupimo kakije in jih narežemo na krhlje. Testo razvaljamo za velikost okroglega pekača, robove pustimo nekoliko više, da se nam kasneje med peko ne bo prelivalo pod testo. Prebodemo z vilico in damo v pečico za 10 minut na 180 stopinj. Na delno pečeno testo posujemo kosmiče, naložimo krhlje kakija in potresemo z začimbami in limonino lupino. Po vrhu prelijemo preliv tako, da zmočimo vse kakije. Pečemo še od 30 do 40 minut v pečici na 160 stopinjah.


Torta


Potrebujemo:

  • 2 zrela kakija brez kože,
  • 1 (jogurtov) lonček pšeničnega zdroba,
  • 1 lonček sladkorja,
  • 1/2 lončka olja z okusom po maslu,
  • 1/2 lončka mletih mandljev (orehov, lešnikov - po želji),
  • 1 lonček mleka,
  • 2 jajci,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 1/2 lončka kakava;

za vlaženje biskvita:

  • 1 dcl mleka in pol dcl amareta,
  • ruma ali hruškovega likerja;

za kremo:

  • 2 jajci,
  • 1 lonček kakija,
  • pol kg sira mascarpone,
  • 1 lonček mletega sladkorja,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 1 lonček kokosove moke,
  • 1 vrečko želatine v lističih;

za okras:

  • nekaj reber temne čokolade,
  • košček masla in
  • nekaj kapljic sladke smetane.


Priprava:

Rumenjake stepemo z mlekom, oljem, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo zdrob, kakav, mandlje, pecilni prašek in pretlačene kakije brez kože ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Pečemo v tortnem modelu (24 cm) približno 45 minut na 175 stopinjah, zadnjih 15 minut pokrito z alufolijo. Ohlajen biskvit prerežemo in oba dela navlažimo. Želatino namočimo v mrzlo vodo. Kakije razpustimo v ponvi, dodamo vaniljev sladkor in ožeto želatino. Na malem ognju mešamo, da nastane gladka krema. Malo ohlajeni dodamo stepene rumenjake z mletim sladkorjem, sir mascarpone in kokosovo moko, nazadnje vmešamo še sneg. Spodnji del peciva namažemo s kremo, pokrijemo z zgornjim delom, še enkrat premažemo in po želji okrasimo, denimo nekaj reber čokolade raztopimo v ponvi s koščkom masla in malo sladke smetane ter poljubno porišemo.


Strjenka


Potrebujemo:

  • 250 g mehkih zrelih kakijev,
  • 250 ml sladke smetane,
  • 250 g pasirane skute,
  • zavitek želatine v prahu,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 80 g mletega sladkorja.


Priprava:
Sladko smetano stepemo in jo pustimo pri kraju. Kakije olupimo in očistimo, damo jih v skledo in jim primešamo skuto, oboje dobro premešamo in dodamo želatino v prahu ter mešamo dobro minuto. Masi dodamo vaniljev sladkor in sladkor v prahu ter mešamo, da se sladkor raztopi. Nazadnje dodamo stepeno sladko smetano in jo previdno zamešamo. Vse skupaj zlijemo v model in damo za vsaj tri ure v hladilnik. Pred serviranjem stresemo strjenko na krožnik in jo dekoriramo.

Iz priloge Ona!