Maj v kuhinji s Slavko Ilich

Odkar 1. maj ni več praznik čaščenja delovnih zmag »na povelje«, je nagelj v gumbnici spet bolj simpatičen.

Objavljeno
28. april 2016 19.33
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Zame je maj tudi mesec, ko presajam paradižnike. Letos jih bom lahko še malo prej, saj se je zemlja v visokih gredah že dovolj segrela. Za vsak primer jih bom s kopreno zavarovala pred morebitno slano. Tudi solate, redkvice, por in kolerabice lepo poganjajo, tako da se že veselim pridelka.

Vnukinja Pika je medtem »odkrila« čare vrtnarjenja. Velikemu lončenemu loncu z malino in jagodami od lani je dodala »visoki gredi« in ju poimenovala vrt ljubezni. Okopala in zravnala je odrejen prostor v zavetrju visoke grede, potem pa sta z očkom tja postavila manjša odslužena predala brez dna. Vanju je natresla kompost in zemljo ter posadila kupljene sadike solat. Vmes je posejala še korenček in zdaj, kadar lahko, prihaja vrtiček zalivat in opazovat. Če ne, sprašuje in daje navodila po telefonu. Uči se potrpež­ljivosti, saj vidi, da nič ne zraste čez noč.

Sicer pa je maj mesec zelišč in zlasti špargljev. Divji se po malem poslavljajo, vendar so na Krasu lege, kjer jih najdemo še pozno v maju. Zato pa je ponudba gojenih na vrhuncu! Eni ali drugi s sezonskimi zelmi so zakon za frtalje. Kadar je, tako kot letos, obilje vode z neba, se prebudi vsa podrast, tudi užitna. Zato je pokalica že vsa v poganjkih (saj se spomnite, koliko veselja smo imeli otroci s pokanjem cvetkov?). Naščipam jih, in ker jih je še malo, jih z drugimi zelmi zamešam v rikoto in zapečem v pečici. Poskusite!

Divje šparglje, kadar jih je preveč, nalomim in zamrznem. Z vnukoma bomo spekli hrustljavo pico, saj sem v zamrzovalnik shranila tudi hlebček testa zanju … Več v receptu v nasednjih dneh na naši Facebook strani!

Pa tudi čemaža je še nekaj v senčnih kotih! Saj vemo, ko zacveti, se zdravilne snovi preselijo iz listov v cvetove, ko odcveti, pa lahko nabiramo čebulice. To pot sem naredila čemažev pesto (iz listov in cvetov!) in z njim obogatila zelene šparglje. Izvrstno je!

Pa še za sladico sem poskrbela. Upala sem, da bodo češnje letos bolj zgodaj, a jih, ko sem oddajala ta članek, še ni bilo. Zato sem naredila kar »sladoledne« banane. Čisto preprosto je. Ponavadi kupujem banane, označene z bio (upam, da bodo kmalu tudi po pravični ceni v pravični trgovini). Narežem jih in vsak kos nabodem na svojo paličko (shranjeno od lanskih lučk; te so od moje sestre in jih sicer uporabljam za označevanje paradižnikovih sadik) in postavim v zamrzovalnik za eno uro. Medtem stopim čokolado za pomakanje in za otroke posip iz sladkornih mrvic … Sladoledne banane toplo priporočam!

Sladoledne banane
Za majsko sladico ...

Sestavine:
  • 3 banane
  • tablica čokolade (65 % kakava)
  • sladkorne mrvice
  • paličice za nabodala ali prihranjene od (lanskega) sladoleda in kos papirja za peko


Priprava:

  1. Olupimo banane in vsako razrežemo na tri dele (večje na štiri). Vsak kos nabodemo na paličico in jih na papirju za peko postavimo v zamrzovalnik približno za eno uro.
  2. V vodni kopeli stopimo nalomljeno čokolado. Sladkorne mrvice pretresemo v manjšo posodo.
  3. Zamrznjene banane pomakamo v čokolado, jih potresamo z mrvicami in odlagamo na krožnik. Takoj ponudimo!

Še namig: Lahko jih tudi nekaj zamrznemo in uporabimo pozneje.