Namig za petkovo kosilo: Rižev narastek z orehi

Se prileže v mrzlih dneh; 
priprava 15 minut, 
čas peke 20 minut.

Objavljeno
15. januar 2014 09.58
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

 

* 1 l mleka

* ščep soli

* 25 dag belega riža

* 4 jajca

* 2 žlici rjavega sladkorja

* vanilja, cimet

* 100 g mletih orehov

* 1 večje jabolko

* pest namočenih rozin

 

Priprava

Mleko osolimo in zavremo. V vrelo mleko zakuhamo riž in kuhamo približno 10 minut. Napol ohladimo.

Pečico vklopimo na 200 stopinj.

Medtem v posodici z vodo (in žlico ruma) namočimo rozine, jabolko pa očistimo in narežemo na kocke. Posebej penasto umešamo jajca s sladkorjem in vaniljo ter vmešamo med ohlajen riž. Dodamo še mlete orehe, cimet, na kocke narezano jabolko in namočene rozine.

Maso naložimo v namazan pekač in pečemo v pečici približno 20 minut. Narastek postrežemo z mletim sladkorjem ali sadnim prelivom.

Ponudimo še toplega po grahovi juhi.

 

Različica: Uporabimo melasni sladkor, ki da jedi temnejšo barvo in omamen karamelni okus.