1 kg jabolk
30 dag ajdove kaše
1/2 l mleka, 1/2 l vode
2 jajci
50 dag skute, lonček kisle smetane
5 dag sladkorja
1 limona
vaniljev sladkor po okusu
maslo za pekač
cimet, sol
Priprava
Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni mešanici vode in mleka. Potem ko vre 10 do 15 minut, jo odstavimo in pustimo, da se nekaj ur hladi, najbolje čez noč. V tem času popije vso tekočino.
Ohlajeni dodamo jajci in sladkor in dobro premešamo. Nazadnje primešamo pretlačeno skuto.
Jabolka olupimo in nalistamo kot za zavitek ter jih pokapamo z limono, da ne porjavijo.
Pekač namažemo z maslom in vanj stresemo polovico mase. Nanjo naložimo jabolka in jih potresemo z malo sladkorja in cimeta. Pokrijemo z drugo polovico mase. Premažemo s kislo smetano in pečemo 45 do 60 minut pri 200 stopinjah. Po želji lahko plast jabolk potresemo še s sesekljanimi orehi. Ponudimo z malo sladkano stepeno smetano.