Nedeljski jabolčni recept

Pečena ajdova kaša.

Objavljeno
03. september 2012 14.36
Gostilna Krištof, Odprta kuhinja
Gostilna Krištof, Odprta kuhinja
Zdrava in sočna jed z jabolki alkmene

 

1 kg jabolk

30 dag ajdove kaše

1/2 l mleka, 1/2 l vode

2 jajci

50 dag skute, lonček kisle smetane

5 dag sladkorja

1 limona

vaniljev sladkor po okusu

maslo za pekač

cimet, sol

 

Priprava

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni mešanici vode in mleka. Potem ko vre 10 do 15 minut, jo odstavimo in pustimo, da se nekaj ur hladi, najbolje čez noč. V tem času popije vso tekočino.

Ohlajeni dodamo jajci in sladkor in dobro premešamo. Nazadnje primešamo pretlačeno skuto.

Jabolka olupimo in nalistamo kot za zavitek ter jih pokapamo z limono, da ne porjavijo.

Pekač namažemo z maslom in vanj stresemo polovico mase. Nanjo naložimo jabolka in jih potresemo z malo sladkorja in cimeta. Pokrijemo z drugo polovico mase. Premažemo s kislo smetano in pečemo 45 do 60 minut pri 200 stopinjah. Po želji lahko plast jabolk potresemo še s sesekljanimi orehi. Ponudimo z malo sladkano stepeno smetano.