Nedeljski jedilnik: čičerikine kroglice, kunec in kolač fanouropita

Ste že kdaj spekli slasten kolač iz moke, oljčnega olja, radenske in pomarančnega soka, brez jajc in masla?

Objavljeno
01. december 2011 13.06
Posodobljeno
04. december 2011 11.00
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja
Maria Maridaki Čalić, Odprta kuhinja

Čičerkine kroglice z otoka Sifnos

Sestavine

1/2 kg čičerke

1/2 kg krompirja

2 čebuli

sol, poper

majaron, meta, koper, peteršilj

oljčno olje

 

Priprava

Čičerko čez noč namočimo, nato jo skuhamo po navodilih – približno uro in pol na zmernem ognju (naj bo še malo trda na ugriz), solimo proti koncu – in zmeljemo.

Krompir olupimo, narežemo na četrtine in skuhamo v slani vodi. Nato ga pretlačimo v pire.

Prestavimo ga v večjo posodo skupaj z zmleto čičerko, dodamo začimbe, drobno sesekljano čebulo in vse skupaj dobro premešamo. Za pol ure postavimo v hladilnik.

Iz mase oblikujemo manjše kroglice in jih ocvremo v zelo vročem olju. Postrežemo še tople.

 

 

Kunec s timijanom po kretsko

Sestavine

1 kunec

2/3 skodelice oljčnega olja

velika čebula

sok 3 limon

žlica timijana

sol, poper

skodelica kisa

belo vino

 

Priprava

Kunca speremo pod tekočo vodo, razrežemo na večje kose, jih prelijemo s kisom in pustimo v njem eno uro.

Meso vzamemo iz marinade, dobro odcedimo, nato ga po vseh straneh enakomerno popečemo na olju.

Prilijemo vino, in ko se zajec po desetih minutah nekoliko zmehča, dodamo drobno sesekljano čebulo.

Posolimo in popopramo, dodamo timijan, limonov sok, skodelico vode in kuhamo na srednje močnem ognju še 40 minut.

Ponudimo s pečenim krompirjem, posutim z origanom.

 

 

Kolač fanouropita

Sestavine

kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka

žlička sode bikarbone

½ kozarca radenske

¾ kozarca ekstra deviškega oljčnega olja

¾ kozarca rjavega sladkorja

½ žličke cimeta

½ žličke mletih klinčkov

2 žlički pecilnega praška

1/3 kozarca metakse (ali drugega konjaka)

½ kg moke

velika pest sultanin (rozin)

velika pest grobo nasekljanih orehov

 

Priprava

V večji skledi dobro premešamo vse navedene sestavine in zmes vlijemo v okrogel model za potico, ki smo ga namastili z oljčnim oljem in posuli s sladkorjem in moko.

Pečemo v pečici na 180 ºC približno 45 minut.