Nedeljski jedilnik: makaroni z jabolki

Nedeljsko kosilo ne mine brez goveje juhe, a tokrat z riževimi rezanci in ajdovih žgancev s praženim zeljem.

Objavljeno
06. december 2011 21.09
Posodobljeno
11. december 2011 11.00
Lucija Kavčič, Odprta kuhinja
Lucija Kavčič, Odprta kuhinja

Goveja juha 
z riževimi rezanci

Sestavine

1 kg govedine s kostjo

jušna zelenjava: korenček, peteršiljeva koreninica, 2 stroka česna, 
1/2 čebule, paradižnik, peteršilj

2 pesti riževih rezancev

Priprava

Meso s kostmi damo v lonec in prilijemo dva do tri litre vode. Solimo. Ko zavre, dodamo zelenjavo. Juho počasi, da komaj vre, kuhamo vsaj dve uri. Posebej pripravimo zakuho: slab liter kropa osolimo in vanj stresemo dve pesti riževih rezancev. Kuhano juho precedimo in vanjo vložimo rezance.

Ajdovi žganci 
s praženim zeljem

Sestavine

1/3 kg ajdove moke

3 žlice bele moke, sol

1 kg kislega zelja, nekaj žlic ocvirkov

Priprava

Pristavimo liter vode, ko zavre, dodamo žličko soli. Ogenj zmanjšamo in v vodo pazljivo stresemo mešanico ajdove in bele moke.  Iz moke nastane kupček, ki ga s kuhalnico predremo, da je v sredini luknja. Ko žganci vrejo, mora voda pronicati skozi luknjico. Kuhamo pokrite 40 minut.  Nato vodo odlijemo in jo prihranimo, saj jo bomo potrebovali za uravnavanje mokrote žgancev. Žgance premešamo z vilicami in sproti dolivamo žgančevko.
Nato s kuhalnico zajamemo žgance, z vilicami pa jih nadrobimo v skledo.

V ponvi segrejemo ocvirke in jih potresemo po žgancih.

Kislo zelje operemo in stresemo v posodo, v kateri smo že segreli ocvirke. Dušimo približno pol ure.

Makaroni z jabolki

Sestavine

300 g makarončkov brez jajc

2 jabolki

žlica margarine ali olja

cimet

nekaj žlic sladkorja (po okusu)

Priprava

Makarone skuhamo v slanem kropu in jih odcedimo. Medtem ko se kuhajo, naribamo jabolki in ju prepražimo na maščobi. Po želji in okusu dodamo še cimet. K praženim jabolkom nato stresemo kuhane testenine. Pustimo nekaj minut, da se popečejo, nato postrežemo posute s kristalnim sladkorjem. Navedene sestavine zadostujejo za dva odrasla in dva otroka.