Goveja juha
z riževimi rezanci
Sestavine
1 kg govedine s kostjo
jušna zelenjava: korenček, peteršiljeva koreninica, 2 stroka česna,
1/2 čebule, paradižnik, peteršilj
2 pesti riževih rezancev
Priprava
Meso s kostmi damo v lonec in prilijemo dva do tri litre vode. Solimo. Ko zavre, dodamo zelenjavo. Juho počasi, da komaj vre, kuhamo vsaj dve uri. Posebej pripravimo zakuho: slab liter kropa osolimo in vanj stresemo dve pesti riževih rezancev. Kuhano juho precedimo in vanjo vložimo rezance.
Ajdovi žganci
s praženim zeljem
Sestavine
1/3 kg ajdove moke
3 žlice bele moke, sol
1 kg kislega zelja, nekaj žlic ocvirkov
Priprava
Pristavimo liter vode, ko zavre, dodamo žličko soli. Ogenj zmanjšamo in v vodo pazljivo stresemo mešanico ajdove in bele moke. Iz moke nastane kupček, ki ga s kuhalnico predremo, da je v sredini luknja. Ko žganci vrejo, mora voda pronicati skozi luknjico. Kuhamo pokrite 40 minut. Nato vodo odlijemo in jo prihranimo, saj jo bomo potrebovali za uravnavanje mokrote žgancev. Žgance premešamo z vilicami in sproti dolivamo žgančevko.
Nato s kuhalnico zajamemo žgance, z vilicami pa jih nadrobimo v skledo.
V ponvi segrejemo ocvirke in jih potresemo po žgancih.
Kislo zelje operemo in stresemo v posodo, v kateri smo že segreli ocvirke. Dušimo približno pol ure.
Makaroni z jabolki
Sestavine
300 g makarončkov brez jajc
2 jabolki
žlica margarine ali olja
cimet
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
Priprava
Makarone skuhamo v slanem kropu in jih odcedimo. Medtem ko se kuhajo, naribamo jabolki in ju prepražimo na maščobi. Po želji in okusu dodamo še cimet. K praženim jabolkom nato stresemo kuhane testenine. Pustimo nekaj minut, da se popečejo, nato postrežemo posute s kristalnim sladkorjem. Navedene sestavine zadostujejo za dva odrasla in dva otroka.