Nedeljski jedilnik: morski list v vrečki

Pred in po listu v vrečki se priležejo bruskete s temno cvetačo 
in pečenim pršutom in fige ter maline v rdečem vinu.

Objavljeno
27. december 2011 10.08
Posodobljeno
01. januar 2012 11.00
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja

Bruskete s temno cvetačo 
in pečenim pršutom


Sestavine

8 rezin staranega pršuta

2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja

4 stroki česna

300–350 g temne cvetače

sol

sve??e zmlet poper

120 ml vode

1 čabata



Priprava

V večjo ponev z oljčnim oljem damo pršut in ga na hitro na obeh straneh hrustljavo popečemo.

V drugi ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo stroke česna in jih pustimo samo kakšno minutko ali dve, da olje prevzame okus. Dodamo na čisto tanke rezance narezano temno cvetačo, sol, poper in vodo. Kuhamo 5–6 minut, da voda izpari in se rezanci zmehčajo, nenehno mešamo.

Čabato narežemo na centimetrske rezine in jih rahlo opečemo.

Bruskete postrežemo tople, in sicer tako, da na vsako položimo rezino pršuta in obilno potresemo s cvetačnimi rezanci.

 

Morski list v vrečki


Sestavine

2 manjša korenčka

2 manjša pora (samo beli del)

3–4 šalotke, 4–5 strokov česna

rožmarin, timijan

6 ali 8 filejev morskega lista brez kože, po 150–170 g

sol, poper, koper

ekstra deviško oljčno olje

100 ml suhega belega vina

rjav papir za peko



Priprava

Pečico segrejemo na 200 °C. Papir narežemo na 12 ali 16 kvadratov, velikih 30 x 30 cm.

Korenček in por na tanko narežemo, šalotko sesekljamo, neolupljen česen prepolovimo. Zmešamo, začinimo z rožmarinom in timijanom in razporedimo na sredino kvadratov v obliki gnezdeca.

Fileje solimo, po okusu popramo in posujemo s koprom, nato jih zvijemo in roladice položimo na gnezdeca. Polijemo z oljčnim oljem, po želji dodatno solimo in popramo.

Vsak kvadrat pokrijemo z drugim kvadratom, robove obeh zmečkamo oziroma zavihamo navzgor. V pekaču jih poškropimo z vinom in malo vode. Pečemo 20 minut.

Vrečko položimo na topel krožnik in s škarjami prerežemo. Postrežemo z rahlo zabeljenim kuhanim krompirjem.

 

Fige in maline v rdečem vinu


Sestavine

150 g rjavega sladkorja

1 vaniljev strok

250 ml mladega merlota

1 cimetova palčka

4 nageljnove žbice

2 janeževi zvezdici

3 fige, narezane na četrtine

500 g temnih malin ali robidnic

250 g maskarpona

2 žlici sladkorja v prahu


Priprava

Vaniljev strok razpremo in odstranimo semena. Vino zavremo skupaj s sladkorjem, vaniljevim strokom, cimetovo palčko, klinčki in janeževima zvezdicama, počakamo, da se sladkor stopi, nato zmanjšamo ogenj. Dodamo še sadje in počasi kuhamo 8–10 minut. Prelijemo v servirno skledo in pustimo, da se ohladi.

Posebej zmešamo maskarpone s sladkorjem v prahu in vaniljevimi semeni. Naložimo ga v manjše steklene ali keramične skledice, toliko, kolikor je oseb, in postrežemo ob skledici sadja v vinu. Zraven ponudimo domače maslene kekse.