Petkov jedilnik: jagenjčkovi kotleti in pehtranova potica

Mojca Kramarič je za Odprto kuhinjo pripravila jagenjčka, čeprav ga sama ne je preveč rada.

pet, 28.10.2011, 12:00

Jagenjčkovi kotleti

Sestavine

3 kotleti na osebo

olje

sol

poper

žlička gorčice

strok česna

žlica rdečega vina

priloga

svež paradižnik

paprika

čebula

1/2 kg krompirja

 

Priprava

Kotlete posolimo, popopramo in opečemo na vročem olju.

Preložimo jih na krožnik, maščobi pa dodamo žličko gorčice in jo zalijemo z vinom, da dobimo nežno, rjavkasto omako.

Skuhamo krompir v kosih in ga po želji zabelimo s prepraženo čebulo.

Krožniku lahko priložimo svežo čebulo, papriko in paradižnik.

Namig: Pri jagnjetini ne dodajamo preveč začimb, ker meso izgubi pristen okus.

 

 

Pehtranova potica

Sestavine

testo

500 g moke, 4 rumenjaki

limonina lupinica

3 dag kvasa, žlica sladkorja, žlica ruma

2,5 dcl mleka, 5 dag masla

nadev

2 dcl sladke smetane

3 žlice nasekljanega pehtrana

2 pesti drobtin, zmešanih z žlico sladkorja

Priprava

Iz sestavin zmešamo testo in ga dolgo stepamo, da odstopi od posode.

Ko dovolj počiva in vzhaja, ga razvaljamo in namažemo s sladko smetano. Posujemo s pehtranom, ki smo ga nasekljali na drobno, ter sladkimi belimi drobtinami.

Zavijemo v potico.

Testo naj v namazanem modelu še enkrat vzhaja 20 minut, nato se peče 45 minut.

Prijavi sovražni govor