Petkov jedilnik: mariniran losos in srnin file

Štirje dobrojedci so Martinu na čast za vsak dan dodali še predlog, katero vino bi se najbolje podalo k izbrani jedi.

Objavljeno
11. november 2011 19.30
Posodobljeno
18. november 2011 11.00
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja

Mariniran losos 
s koprom in pomarančo
na popečenem toastu


Sestavine

400 g svežega lososovega fileja

100 g svežega kopra

1 pomaranča

250 g grobe soli

250 g sladkorja

4 toasti


Priprava

File lososa dobro osušimo, natremo s pomarančno lupino in nanj položimo koper.

Zasujemo ga z mešanico sladkorja in soli ter pustimo v hladilniku vsaj 3 ure.

Nato file dobro očistimo, ga narežemo na tanke rezine in postrežemo s popečenim toastom.

 

Srnin file z bučnim štrukljem in lisičkami


Sestavine

600 g srninega fileja

rastlinsko olje, brinove jagode, sol, poper

štrukelj

2 lista vlečenega testa

400 g buče, 150 g lisičk

3 žlice skute, 1 večje jajce (ali 2 manjši)

maslo


Priprava

Srnin file začinimo s soljo in poprom ter natremo s sesekljanimi brinovimi jagodami. Na vročem olju ga popečemo z vseh strani, nato ga pečemo v pečici pri 180 ˚C približno 7 minut. Pečen file razrežemo na porcije.

Za štrukelj bučo olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v slani vodi.

Pretlačimo in zmešamo s skuto. Dodamo jajce, po potrebi solimo in popramo.

Posebej na vročem olju prepražimo surove lisičke, na koncu jih še solimo in popramo.

Vlečeno testo razgrnemo, namažemo s stopljenim maslom, nanj razporedimo nadev ter ga potresemo s praženimi lisičkami. Zvijemo v štrukelj, nato pa vse skupaj ovijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo v vreli vodi 25 minut.

Po želji štrukelj lahko še popečemo in povaljamo v mletih bučnih semenih.


Predlagano vino: rdeča zvrst, suho, rdeče, 2003, Brda, vinorodna dežela Primorska. Čeprav someljeji nemalokrat tarnajo nad skromnim splošnim poznavanjem kombinacij vina in hrane, pa (začuda) vsi poznajo kombinacijo divjačine z rdečim vinom. Poleg terana in pršuta je to še ena tradicionalna kombinacija spajanja vina in hrane, ki pa v nasprotju s prvo (pri kateri bi someljeji teran zamenjali s suhim belim vinom z višjo kislino) »zdrži«. Če smo čisto natančni, kombinacija »zdrži«, ko gre za večjo divjad (srna, jelen, divja svinja), pri manjši divjadi (fazan, kunec, jerebica, polh …) pa večinoma ne, saj si utegne ta zaželeti družbe belih (maceriranih) vin. V našem primeru si srnin file zaradi svojega krepkega in elegantnega telesa ter rdečega mesa zasluži tudi takšno vino – veliko in bogato rdečo zvrst (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc).