Solata iz mlade špinače,
artičok in vodne kreše
Sestavine
200 g mlade špinače
150 g vodne kreše
280 g artičok v rezinah
(pečenih na žaru, v oljčnem olju)
1 biolimona
pest na lističe naribanega
parmezana reggiano
preliv
strok česna
sol, sveže zmlet poper
2 žlici dijonske gorčice
žlica jabolčnega kisa
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1–2 žlici orehovega oljčnega olja
Priprava
Za preliv v možnarju stremo česen, sol in poper, dodamo preostale sestavine.
V skledi premešamo liste mlade špinače in vodne kreše. Artičoke vzamemo iz olja, jih na papirnati brisači osušimo, nato večje prerežemo na pol in vse dodamo v skledo.
Posujemo z naribano lupino biolimone in parmezanom, prelijemo s prelivom, nežno premešamo in postrežemo, po želji s še nekaj lističi parmezana.
Pilav s kozicami
Sestavine
500 ml kokošje jušne osnove
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
večja čebula, strok česna
žlica kumina v prahu, žlica koriandra v prahu
1,5 žlice nežnega karija v prahu, 10 semen kardamoma
sol, poper, nekaj timijanovih listov
200 g riža basmati, 20 velikih kozic (tiger) v lupini
priloga
3 žlice rastlinskega olja
večja čebula, strok česna
košček ingverja (2 cm), žlica gorčičnih semen
400 g špinačnih listov, sol, poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Iz peki papirja izrežemo krog, dovolj velik, da prekrije glineno ali keramično posodo za pečico. V sredini kroga naredimo luknjo, skozi katero bo uhajala para.
V isti posodi zavremo jušno osnovo. Medtem v ponvi na oljčnem olju popražimo drobno nasekljana čebulo in česen ter začimbe, po nekaj minutah dodamo riž, sol in sveže zmlet poper ter vse skupaj pražimo še nekaj minut.
Vsebino ponve stresemo v vrelo jušno osnovo, premešamo in na vrh položimo kozice. Posodo pokrijemo s pripravljenim papirjem in postavimo v pečico. Pečemo 10–12 minut, da se riž skuha in popije ravno dovolj tekočine. Vzamemo iz pečice in pustimo pokrito. Kakšnih 5 minut pred serviranjem odkrijemo. Postrežemo s špinačo.
To pripravimo tako, da na olju 3–4 minute pražimo nasekljana čebulo in česen ter drobno nariban ingver, zatem dodamo gorčična semena in pražimo še kakšno minuto. Če nam semena skačejo iz ponve, jo za nekaj sekund pokrijemo.
Nato dodamo liste špinače in vse skupaj dobro premešamo, nazadnje še solimo in popramo.