Petkov jedilnik: solata in pilav s kozicami

Naj vas v novo leto pospremi tudi nepozabno razvajanje oči in brbončic!

Objavljeno
27. december 2011 09.55
Posodobljeno
30. december 2011 11.00
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja
Andreja Ovčarič, Odprta kuhinja

Solata iz mlade špinače, 
artičok in vodne kreše


Sestavine

200 g mlade špinače

150 g vodne kreše

280 g artičok v rezinah 
(pečenih na žaru, v oljčnem olju)

1 biolimona

pest na lističe naribanega 
parmezana reggiano

preliv

strok česna

sol, sveže zmlet poper

2 žlici dijonske gorčice

žlica jabolčnega kisa

3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

1–2 žlici orehovega oljčnega olja



Priprava

Za preliv v možnarju stremo česen, sol in poper, dodamo preostale sestavine.

V skledi premešamo liste mlade špinače in vodne kreše. Artičoke vzamemo iz olja, jih na papirnati brisači osušimo, nato večje prerežemo na pol in vse dodamo v skledo.

Posujemo z naribano lupino biolimone in parmezanom, prelijemo s prelivom, nežno premešamo in postrežemo, po želji s še nekaj lističi parmezana.

 

Pilav s kozicami


Sestavine

500 ml kokošje jušne osnove

4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

večja čebula, strok česna

žlica kumina v prahu, žlica koriandra v prahu

1,5 žlice nežnega karija v prahu, 10 semen kardamoma

sol, poper, nekaj timijanovih listov

200 g riža basmati, 20 velikih kozic (tiger) v lupini

priloga

3 žlice rastlinskega olja

večja čebula, strok česna

košček ingverja (2 cm), žlica gorčičnih semen

400 g špinačnih listov, sol, poper



Priprava

Pečico segrejemo na 200 °C. Iz peki papirja izrežemo krog, dovolj velik, da prekrije glineno ali keramično posodo za pečico. V sredini kroga naredimo luknjo, skozi katero bo uhajala para.

V isti posodi zavremo jušno osnovo. Medtem v ponvi na oljčnem olju popražimo drobno nasekljana čebulo in česen ter začimbe, po nekaj minutah dodamo riž, sol in sveže zmlet poper ter vse skupaj pražimo še nekaj minut.

Vsebino ponve stresemo v vrelo jušno osnovo, premešamo in na vrh položimo kozice. Posodo pokrijemo s pripravljenim papirjem in postavimo v pečico. Pečemo 10–12 minut, da se riž skuha in popije ravno dovolj tekočine. Vzamemo iz pečice in pustimo pokrito. Kakšnih 5 minut pred serviranjem odkrijemo. Postrežemo s špinačo.

To pripravimo tako, da na olju 3–4 minute pražimo nasekljana čebulo in česen ter drobno nariban ingver, zatem dodamo gorčična semena in pražimo še kakšno minuto. Če nam semena skačejo iz ponve, jo za nekaj sekund pokrijemo.

Nato dodamo liste špinače in vse skupaj dobro premešamo, nazadnje še solimo in popramo.