Petkov morski recept

Morski pes s fižolom.

Objavljeno
24. julij 2012 12.30
Klemen Košir, Odprta kuhinja
Klemen Košir, Odprta kuhinja
Sestavine:

1 kg kotletov svežega morskega psa (morske mačke)

½ kg svežega fižola v zrnju (češnjevec)

1 por, 3 stroki česna

1 čajna žlička sladke mlete paprike

ščepec svežega timijana

oljčno olje

črni poper v zrnju, sol

2 jedilni žlici balzamičnega kisa (lahko tudi sok ene limone)

1 večje korenje, rezina zelene

1 manjši krompir

2 posušena paradižnika

polovica čebule, glava česna

lovor, šetraj

 

Priprava:

Sveži fižol oluščimo in ga denemo kuhat v hladno vodo skupaj z jušno zelenjavo. Kuhamo ga približno 25 minut, na koncu solimo, pustimo stati, da se nekoliko ohladi, ter ga odcedimo in odstranimo kuhano zelenjavo in lovor.

Kotlete morskega psa popivnamo s krpo in jih popečemo na vročem oljčnem olju, približno dve minuti na vsaki strani. Med pečenjem vsako stran blago posolimo.

Fižol prestavimo v skledo, dodamo na trakove narezan por, tri drobno sesekljane stroke česna in sveže natrt črni poper s soljo. Medtem so se kotleti nekoliko ohladili, z roko jih natrgamo na koščke in prestavimo v solato. Začinimo z žličko sladke mlete paprike in svežim timijanom ter zabelimo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom. Še enkrat dobro premešamo in ponudimo.