Petkov namig za kosilo: Briami

Tradicionalna grška brezmesna jed; priprava 10 minut, čas peke 30–40 minut

Objavljeno
22. julij 2013 12.23
Mojca Koman
Mojca Koman

Potrebujemo:

* 4 večje bučke
* 4 krompirji
* 1 čebula
* 3 stroki česna
* 1 velika rdeča paprika
* pločevinka vloženega paradižnika
* oljčno olje
* skodelica vroče vode
* žlička origana
* peteršilj
* sol, poper
* po želji nekaj listov mete

Priprava

* Pečico segrejemo na 200 stopinj.

* Bučke operemo, odrežemo na koncih in narežemo na tanka kolesca. Krompir olupimo in narežemo na kocke.

* Oboje stresemo na širok pekač.

* Papriko in paradižnik očistimo ter narežemo na kocke. Sesekljamo še čebulo in česen ter prav tako stresemo k bučkam in krompirju.

* Sestavine na pekaču pokapljamo z oljčnim oljem in prelijemo z vročo vodo ter potresemo z origanom, narezanim peteršiljem, po želji tudi z meto. Še solimo in popopramo, nato s čistimi rokami vse skupaj dobro premešamo.

* Postavimo v pečico za približno pol ure, da se krompir zmehča. Po potrebi dodamo še malo vode.

* Proti koncu temperaturo zvišamo na 220 stopinj, da krompir lepo porjavi in se jed privlačno zapeče.

* Ponudimo s hrustljavim kruhom in feto.