Petkov namig za kosilo: Sadne košarice

Za posladek na še en praznični dan; priprava 1 uro

Objavljeno
28. april 2014 13.26
SADNE KOŠARICE
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

testo

125 g masla

100 g sladkorja (v prahu)

250 g moke

2 rumenjaka, ščep soli

2 žlici mleka ali kisle smetane

nadev

100 g bele ali temne jedilne čokolade

žlica masla

vrečka vaniljevega pudinga

500 ml mleka, 4 žlice sladkorja

500 g svežih jagod

 

Priprava:

Testo hitro zgnetemo, hlebček zavijemo v folijo ali vrečko in pustimo počivati na hladnem pol ure.

Nato ga razvaljamo, izrežemo kroge in z njimi obložimo namaščene modelčke za pito. Prebodemo ga z vilicami in pečemo pri 180 stopinjah 12 minut, da zlato porjavi. (Lahko pa pripravimo eno pito v običajnem modelu.)

Testene košarice ohladimo, ohlajene vzamemo iz modelčkov.

Čokolado z maslom raztopimo v kopeli ali v mikrovalovni pečici. Malo ohladimo, nato s tanko plastjo premažemo notranjost košaric. Počakamo, da se strdi. Tako se košarice ne bodo namočile, ampak bodo ostale krhke tudi po nadevanju.

Skuhamo puding in ga v hladni kopeli med mešanjem hladimo. Mlačnega nalijemo v košarice. Ko se nekoliko strdi, ga okrasimo z narezanimi jagodami. Za svetleč se videz jagode premažemo z mlačno marmelado.