400 g mlade govedine (plečka), 150 g prekajenih svinjskih rebrc, 150 g prekajene slanine
čebula, 3 stroki česna, por, 2 korenčka, 2 korenini peteršilja in manjši šopek zelenja, 1/2 rumene kolerabe, rezina zelene (30 g), 1/2 zeljne glave, 250 g krompirja, 150 g stročjega fižola, 150 g boba, 150 g suhega fižola
100 g pire, 100 g ješprenja, 150 g prosene kaše
150 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
3 žlice Kovačnikove zelenjavne soli - hišne »vegete« iz popra, kumine, lovora, timijana, majarona in drobnjaka
Priprava
Prekajeno svinjino in govedino (lahko tudi divjačino ali jagnjetino) kuhamo do mehkega v osoljeni juhi, ki ji dodamo čebulo, por in česen. Ko je meso kuhano, ga narežemo na koščke in vrnemo v juho. Posebej v slani vodi skuhamo fižol z dodatki začimb (lovor, majaron). V zelenjavni juhi kuhamo posebej na kocke narezan krompir, korenje, kolerabo, zeleno, bob, stročji fižol, naribano zelje ter korenini peteršilja in gobe. Dodamo še kumino, poper in timijan.
Opran ješprenj in pšenico prav tako skuhamo posebej. Kuhamo 30 minut in čez 15 minut dodamo še proseno kašo.
Nazadnje vse sestavine preložimo v večji lonec (pisker) ter jed po potrebi zgostimo še s podmetom (moka, voda). Preden postrežemo, izdatno posipamo s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Vsega skupaj kuhamo uro in tričetrt. Zraven postrežemo jabolčnik za okisanje in kislo smetano.
Jed ponudimo v lončeni skledi, da si jedci iz nje postrežejo sami. Zraven ponudimo čebulni kruh.