Ponedeljkov namig za kosilo: Česnova juha

Preprosto do zdravilne juhice; čas priprave 5 minut, čas kuhanja 15 minut

Objavljeno
02. november 2015 10.54
ČESNOVA JUHA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

manjša čebula

srednje velik krompir

2 večji glavici česna

sol, poper

žlica masla

vejica majarona

jušna osnova

 

Priprava:

Eno glavico česna in čebulo grobo narežemo in v loncu na maslu pražimo nad šibkim ognjem. Previdno, da ne porjavi!

Medtem olupimo krompir, ga narežemo in stresemo v lonec. Pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vodo ali še bolje jušno osnovo (zajemalko goveje juhe). Ko zavre, pokrito kuhamo 15 minut, da se krompir povsem zmehča.

Medtem olupimo preostale stroke česna in jih stremo. Česen dodamo v juho in kuhamo še največ dve minuti.

Zdaj juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, po potrebi razredčimo z vodo ali jušno osnovo, dosolimo, popramo po okusu in odišavimo z malo majarona. (Ne preveč, saj želimo krepak okus po česnu.)

Juho ponudimo z opečenimi maslenimi kruhovimi kockami, po njej pa postrežemo zdrobove ocvrtke in zeljno solato s praženimi bučnimi semeni ter trdo kuhanim jajcem.

 

Različica: V juho naribajte sir, ki se dobro topi.