manjša čebula
srednje velik krompir
2 večji glavici česna
sol, poper
žlica masla
vejica majarona
jušna osnova
Priprava:
Eno glavico česna in čebulo grobo narežemo in v loncu na maslu pražimo nad šibkim ognjem. Previdno, da ne porjavi!
Medtem olupimo krompir, ga narežemo in stresemo v lonec. Pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vodo ali še bolje jušno osnovo (zajemalko goveje juhe). Ko zavre, pokrito kuhamo 15 minut, da se krompir povsem zmehča.
Medtem olupimo preostale stroke česna in jih stremo. Česen dodamo v juho in kuhamo še največ dve minuti.
Zdaj juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, po potrebi razredčimo z vodo ali jušno osnovo, dosolimo, popramo po okusu in odišavimo z malo majarona. (Ne preveč, saj želimo krepak okus po česnu.)
Juho ponudimo z opečenimi maslenimi kruhovimi kockami, po njej pa postrežemo zdrobove ocvrtke in zeljno solato s praženimi bučnimi semeni ter trdo kuhanim jajcem.
Različica: V juho naribajte sir, ki se dobro topi.