Ponedeljkov namig za kosilo: Enolončnica s fižolom sivčkom

Pozimi kraljuje fižol; priprava 10 minut, čas kuhanja 20-25 minut

Objavljeno
14. februar 2014 23.00
Posodobljeno
17. februar 2014 11.00
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:
1 koromač
1 večji por
1 čebula
3 korenčki
2 stebli belušne zelene ali manjši kos gomoljne
2 stroka česna
poper, sol
2 lovorova lista,  žličke šetraja
300 g kuhanega fižola sivčka

Priprava:
Vso zelenjavo narežemo na primerne kose, na hitro popražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Začinimo s poprom, lovorom in šetrajem, in ko voda v loncu zavre, pokrito kuhamo 15 do 20 minut.
Zatem dodamo kuhan fižol s fižolovko vred in pokrito kuhamo še 5 minut. Nazadnje solimo in začinimo z majaronom ter ponudimo.

Različica: Ta juha je odlična, če se v njej znajde še kakšen kos slanine ali klobase in če jo pikantneje začinimo s koščkom feferona. Sivček nadomestimo s poljubnim fižolom zanimivega videza in okusa.