Ponedeljkov namig za kosilo: Kvašeni štruklji/potica s šunko ali klobaso

Za praznični izlet ali prilogo pri kosilu; priprava 1 ura, čas kuhanja 30 minut ali peke 45 minut

Objavljeno
19. april 2014 23.15
POTICA S ŠUNKO ALI KLOBASO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
testo
500 g moke, 20 g svežega kvasa
2 žlički soli, 3 dl vode
nadev
par kuhanih kranjskih klobas
ali 200 g velikonočne kuhane šunke v kosu
1 čebula, timijan, sol, poper

Priprava:
Zgnetemo kvašeno testo kot za kruh. Po želji dodamo malo maš­čobe (npr. razpuščenega masla). Pustimo ga vzhajati na toplem, da podvoji velikost, približno 1 uro.
Klobase ali šunko narežemo na majhne kocke in stresemo v posodo. Čebulo drobno narežemo, na hitro popražimo in stresemo v posodo h klobasam. Začinimo s timijanom, solimo, popramo.
Vzhajano testo razvaljamo, potresemo z nadevom in tesno zvijemo kot potico.
Za štruklje: svitek ohlapno ovijemo v gazo, konce zavežemo in pustimo vzhajati 15 min. Štruklji se najlepše skuhajo v sopari (pol ure), drugače pa jih postavimo v lonec s kropom, da jim sega do polovice, in pokrito kuhamo pol ure.
Za potico: svitek postavimo v namaščen model, vzhajamo še pol ure in pečemo pri 170–180 ºC 30–45 minut. Lahko pečemo tudi v alufoliji, pri čemer koncev ne zavijemo, pustimo vzhajati 15 minut, nato konce zavijemo, a pustimo za prst prostora, in spečemo v segreti pečici.