Sladoled iz zelene kolerabice z brinovim biskvitom

Sobotni recept.

Objavljeno
28. januar 2013 19.50
Marko Pavčnik, restavracija Pavus
Marko Pavčnik, restavracija Pavus
Dva pogumna načina kreativne uporabe kolerabe

sladoled

300 g zelene kolerabice

40 g tekočega medu (ali tekoče glukoze)

50 dag sladkorja

150 g vode

1 list želatine

brizg belega balzamičnega kisa

biskvit

4 jajca

100 g moke

100 g sladkorja

6-8 zrelih brinovih jagod

1 dl vode

vrečka pecilnega praška

karamelizirana koleraba

1 manjša koleraba

80 g sladkorja

Priprava

Kolerabice za sladoled olupimo, narežemo in skuhamo, nato jih zmeljemo. Med oziroma glukozo, sladkor in vodo zavremo, v to dodamo želatino in brizg kisa, vsemu skupaj pa primešamo pire iz kolerabic. Pretresemo v strojček za sladoled.

Za biskvitno testo ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake pa penasto stepemo s sladkorjem in jim primešamo vse druge sestavine. Brinove jagode stremo v terilniku (ali z nožem na deski), jih primešamo zmesi, na koncu dodamo trd sneg. Spečemo v pomaščenem modelu. K sladoledu ponudimo v majhnih grižljajih.

Za karamelizirano kolerabico »na zob« skuhane kocke kolerabe položimo na nepomaščen pekač in jih prelijemo s sladkorjem, ki smo ga s segrevanjem spremenili v tekoč karamel. Dobro prekrijemo in zatesnimo z alufolijo ter pečemo 40 minut pri 180 stopinjah. Dodamo na krožnik s sladoledom in biskvitnimi koščki.