Sobotni jedilnik: korenčkovi piškoti

Okusno sobotno kosilo bo dopolnil ješprenj po domače in kruh s semeni.

Objavljeno
06. december 2011 21.01
Posodobljeno
10. december 2011 11.00
Lucija Kavčič, Odprta kuhinja
Lucija Kavčič, Odprta kuhinja

Kruh s semeni

Sestavine

1,5 kg bele moke (ali 1 kg bele in ½ kg ržene)

približno 1 l vode

½ kocke kvasa

žlica soli

ščepec sladkorja

pest semen (lanena, sončnična, sezamova, bučne pečke...)

Priprava


Kvas razdrobimo v malo tople vode, dodamo ščepec sladkorja in rahlo premešamo. Pustimo, da vzhaja. Moko presejemo v večjo skledo, s tem jo razrahljamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo najprej vlijemo kvasec, nato počasi prilivamo še vodo. Na rob moke damo sol.

S kuhalnico mešamo od stene posode proti sredini, tako da vodi postopoma dodamo vso moko. Ko je testo lepo gladko – bolj mokro kot suho – ga še rahlo pregnetemo z rokami. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja približno 45 minut.

Medtem pripravimo večji pehar ali dva manjša, vsakega prekrijemo s kuhinjsko krpo in dobro posujemo z moko.

Vzhajano testo stresemo na pomokano podlago in posujemo z nekaj moke. Oblikujemo lep hlebec in ga položimo v pehar, tako da je lepše oblikovani del obrnjen navzdol. Na toplem naj znova vzhaja okoli 45 minut.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Hlebec zvrnemo na dobro pomokan pekač. Gornji del poljubno prerežemo, najbolje v obliki črke H, in posujemo s semeni, namočenimi v vodi. Testo še malo poškropimo z vodo od semen.

Deset minut pečemo pri 200 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj.

Ko kruh lepo porjavi in spodaj nekoliko odstopi od pekača, je pečen. Takrat ga vzamemo iz pečice.

Namig: Moko že dan prej postavimo na toplo (najbolje na peč ali kamin), da se pregreje.

Ješprenj po domače

Sestavine

200 g ješprenja

300 g prekajenih rebrc ali domača klobasa

jušna zelenjava (2 korenčka, peteršiljeva koreninica, česen)

sol

1/4 čebule

Priprava

Ješprenj operemo, prav tako meso. Oboje pristavimo z litrom in pol vode. Čebulo drobno narežemo in popečemo v ponvi, da porjavi, nato jo stresemo v juho. Dodamo še jušno zelenjavo, narezano na manjše koščke, korenček lahko tudi naribamo. Na šibkem ognju kuhamo do mehkega, dobro uro.

Korenčkovi piškoti

Sestavine

300 g svinjske ali rastlinske masti

300 g korenja

450 g moke

domača slivova marmelada

Priprava

Korenje drobno naribamo in primešamo masti, zmehčani na sobni temperaturi. Z rokami dobro premešamo, nato dodamo moko (gladko belo ali mešanico bele z nekoliko polnozrnate). Testo zgnetemo do gladkega in pustimo počivati vsaj pol ure.

Razvaljamo ga na debelino 3–5 mm in izrežemo krogce ali kvadratke. V sredino vsakega damo marmelado, nato ga zapognemo čez sredino, da dobimo polkrog oziroma trikotnik.

Z vilicami zatisnemo odprte robove, da marmelada med peko ne izteka. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, do zlato rumene barve.