Kruh s semeni
Sestavine
1,5 kg bele moke (ali 1 kg bele in ½ kg ržene)
približno 1 l vode
½ kocke kvasa
žlica soli
ščepec sladkorja
pest semen (lanena, sončnična, sezamova, bučne pečke...)
Priprava
Kvas razdrobimo v malo tople vode, dodamo ščepec sladkorja in rahlo premešamo. Pustimo, da vzhaja. Moko presejemo v večjo skledo, s tem jo razrahljamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo najprej vlijemo kvasec, nato počasi prilivamo še vodo. Na rob moke damo sol.
S kuhalnico mešamo od stene posode proti sredini, tako da vodi postopoma dodamo vso moko. Ko je testo lepo gladko – bolj mokro kot suho – ga še rahlo pregnetemo z rokami. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja približno 45 minut.
Medtem pripravimo večji pehar ali dva manjša, vsakega prekrijemo s kuhinjsko krpo in dobro posujemo z moko.
Vzhajano testo stresemo na pomokano podlago in posujemo z nekaj moke. Oblikujemo lep hlebec in ga položimo v pehar, tako da je lepše oblikovani del obrnjen navzdol. Na toplem naj znova vzhaja okoli 45 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Hlebec zvrnemo na dobro pomokan pekač. Gornji del poljubno prerežemo, najbolje v obliki črke H, in posujemo s semeni, namočenimi v vodi. Testo še malo poškropimo z vodo od semen.
Deset minut pečemo pri 200 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj.
Ko kruh lepo porjavi in spodaj nekoliko odstopi od pekača, je pečen. Takrat ga vzamemo iz pečice.
Namig: Moko že dan prej postavimo na toplo (najbolje na peč ali kamin), da se pregreje.
Ješprenj po domače
Sestavine
200 g ješprenja
300 g prekajenih rebrc ali domača klobasa
jušna zelenjava (2 korenčka, peteršiljeva koreninica, česen)
sol
1/4 čebule
Priprava
Ješprenj operemo, prav tako meso. Oboje pristavimo z litrom in pol vode. Čebulo drobno narežemo in popečemo v ponvi, da porjavi, nato jo stresemo v juho. Dodamo še jušno zelenjavo, narezano na manjše koščke, korenček lahko tudi naribamo. Na šibkem ognju kuhamo do mehkega, dobro uro.
Korenčkovi piškoti
Sestavine
300 g svinjske ali rastlinske masti
300 g korenja
450 g moke
domača slivova marmelada
Priprava
Korenje drobno naribamo in primešamo masti, zmehčani na sobni temperaturi. Z rokami dobro premešamo, nato dodamo moko (gladko belo ali mešanico bele z nekoliko polnozrnate). Testo zgnetemo do gladkega in pustimo počivati vsaj pol ure.
Razvaljamo ga na debelino 3–5 mm in izrežemo krogce ali kvadratke. V sredino vsakega damo marmelado, nato ga zapognemo čez sredino, da dobimo polkrog oziroma trikotnik.
Z vilicami zatisnemo odprte robove, da marmelada med peko ne izteka. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, do zlato rumene barve.