Sobotni jedilnik: prleški pisker

Ali ješprenov golaž, ki nam bo teknil toliko bolje ob domačem črnem kruhu.Posladkamo se s kuhanimi jabolki.

Objavljeno
23. november 2011 11.24
Posodobljeno
26. november 2011 11.00
Marta Toplak, Odprta kuhinja
Marta Toplak, Odprta kuhinja
Prleški pisker (ješprenov golaž)

Sestavine

45 dag svinjine

2 žlici masti ali olja

3 čebule

1 korenček

2-3 žlice paradižnikove mezge

žlica paprike

2 l vode

sol, poper, kumina, lovor, peteršilj

2 dcl ješprenja

Priprava

V večji posodi segrejemo mast ali olje in nanj stresemo čebulo. Ko porumeni, dodamo na manjše koščke narezano svinjino. Popražimo. Meso potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo, nato dodamo ješprenj, ki ga napol skuhamo že prej. Dodamo še na kocke narezano korenje in zalijemo. Skuhamo do mehkega. Pisker postrežemo z domačim hišnim kruhom.

Hišni črni kruh

Sestavine

500 g krušne moke

500 g ržene moke

3 dag kvasa

6 dcl mlačne vode

20 g soli

Priprava

Testo za kruh zamesimo in pustimo, da vzhaja. Oblikujemo hlebec, ki naj ponovno vzhaja. Nato vanj zarežemo in ga pečemo pri 220 stopinjah od 45 do 60 minut, proti koncu temperaturo nekoliko zmanjšamo.

Kuhana jabolka

Sestavine

1 kg jabolk

malo sladkorja

cimet

voda

Priprava

V 2 do 3 decilitre vode, ki ji dodamo sladkor in cimet, skuhamo cela jabolka. Ko zavrejo, jih odstavimo in ohladimo.