Sestavine
45 dag svinjine
2 žlici masti ali olja
3 čebule
1 korenček
2-3 žlice paradižnikove mezge
žlica paprike
2 l vode
sol, poper, kumina, lovor, peteršilj
2 dcl ješprenja
Priprava
V večji posodi segrejemo mast ali olje in nanj stresemo čebulo. Ko porumeni, dodamo na manjše koščke narezano svinjino. Popražimo. Meso potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo, nato dodamo ješprenj, ki ga napol skuhamo že prej. Dodamo še na kocke narezano korenje in zalijemo. Skuhamo do mehkega. Pisker postrežemo z domačim hišnim kruhom.
Hišni črni kruh
Sestavine
500 g krušne moke
500 g ržene moke
3 dag kvasa
6 dcl mlačne vode
20 g soli
Priprava
Testo za kruh zamesimo in pustimo, da vzhaja. Oblikujemo hlebec, ki naj ponovno vzhaja. Nato vanj zarežemo in ga pečemo pri 220 stopinjah od 45 do 60 minut, proti koncu temperaturo nekoliko zmanjšamo.
Kuhana jabolka
Sestavine
1 kg jabolk
malo sladkorja
cimet
voda
Priprava
V 2 do 3 decilitre vode, ki ji dodamo sladkor in cimet, skuhamo cela jabolka. Ko zavrejo, jih odstavimo in ohladimo.