Sredin jedilnik: golaž v lončku iz koruznega kruha

Mojca Kramarič pravi, da je njena kuha plod izkušenj, dolgoletnega preizkušanja in lastnih ugotovitev.

Objavljeno
24. oktober 2011 16.23
Posodobljeno
26. oktober 2011 12.00
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja

Goveji golaž

Sestavine

½ kg govejega mesa

½ kg čebule

2 stroka česna

olje, sol, poper

lovorov list, rožmarin, bazilika, peteršilj

2 paradižnika ali žlica koncentrata

mleta sladka paprika

1 dcl rdečega vina


Priprava

Čebulo sesekljamo in na olju pražimo, da dobi lepo rjavo barvo.

Meso narežemo na ne prevelike kose in dodamo k čebuli.

Mešamo, dodamo sesekljan česen, sol, poper, lovorov list in mešanico domačih začimb (rožmarin, timijan, baziliko) ter svež paradižnik ali paradižnikovo mezgo. Premešamo in potresemo s sladko papriko.

Potem ko meso spusti sok, dušimo še 30 do 45 minut, odvisno od trdote mesa, pri tem mešamo, da se ne prižge. Dolivamo juho ali vodo, vendar le toliko, da omaka ostaja gosta.

Na koncu prilijemo vino.


Namig: Če hočemo, da bo čebula hitreje porjavela, jo takoj posolimo.

 

Lonček iz koruznega kruha

Sestavine

30 dag koruzne moke

20 dag bele moke

žlička kvasa

žlička sladkorja

ščepec soli

1 dag masla ali olja

2,5 dcl tople vode


Priprava

V osoljeno moko vmešamo kvas, sladkor, maslo in dodajamo mlačno vodo, rahlo gnetemo, dokler se testo ne loči od posode.

Razporedimo ga v ognjevarne posodice, da bo imelo obliko lončkov. Posodice prej premažemo z maščobo, da se testo ne bo prijelo.

Pustimo vzhajati. Ko se testo dvige, ga 30 do 45 minut pečemo pri 200 stopinjah.

Pečene kruhke nekoliko ohladimo, stresemo iz modelčkov in pustimo, da se povsem ohladijo.

Nato previdno odrežemo pokrovček, da bomo z njim spet pokrili posodo iz kruha, in izdolbemo sredico, vendar ne preveč.

 

Borovničev zavitek

Sestavine

vlečeno testo

500 g moke

2 žlici olja

žlička kisa

2,5 dcl mlačne vode

nadev

400 g skute

250 g borovnic

3 žlice smetane

sladkor po okusu

vrečka vaniljevega sladkorja

žlica ruma

2 žlički cimeta


Priprava

Zmešamo sestavine za testo in ga mesimo 10 do 15 minut, da postane prožno.

Namažemo ga z oljem, posodo pokrijemo in pustimo stati tri ure. Nato ga razvlečemo.

Na tretjino testa razporedimo skuto, ki smo jo zmešali s smetano in rumom, ter jo potresemo z borovnicami, cimetom in sladkorjem. Previdno zvijemo.

Pečemo pri 180 stopinjah pol ure. Uporabimo lahko tudi višnje ali drugo sadje.