Goveji golaž
Sestavine
½ kg govejega mesa
½ kg čebule
2 stroka česna
olje, sol, poper
lovorov list, rožmarin, bazilika, peteršilj
2 paradižnika ali žlica koncentrata
mleta sladka paprika
1 dcl rdečega vina
Priprava
Čebulo sesekljamo in na olju pražimo, da dobi lepo rjavo barvo.
Meso narežemo na ne prevelike kose in dodamo k čebuli.
Mešamo, dodamo sesekljan česen, sol, poper, lovorov list in mešanico domačih začimb (rožmarin, timijan, baziliko) ter svež paradižnik ali paradižnikovo mezgo. Premešamo in potresemo s sladko papriko.
Potem ko meso spusti sok, dušimo še 30 do 45 minut, odvisno od trdote mesa, pri tem mešamo, da se ne prižge. Dolivamo juho ali vodo, vendar le toliko, da omaka ostaja gosta.
Na koncu prilijemo vino.
Namig: Če hočemo, da bo čebula hitreje porjavela, jo takoj posolimo.
Lonček iz koruznega kruha
Sestavine
30 dag koruzne moke
20 dag bele moke
žlička kvasa
žlička sladkorja
ščepec soli
1 dag masla ali olja
2,5 dcl tople vode
Priprava
V osoljeno moko vmešamo kvas, sladkor, maslo in dodajamo mlačno vodo, rahlo gnetemo, dokler se testo ne loči od posode.
Razporedimo ga v ognjevarne posodice, da bo imelo obliko lončkov. Posodice prej premažemo z maščobo, da se testo ne bo prijelo.
Pustimo vzhajati. Ko se testo dvige, ga 30 do 45 minut pečemo pri 200 stopinjah.
Pečene kruhke nekoliko ohladimo, stresemo iz modelčkov in pustimo, da se povsem ohladijo.
Nato previdno odrežemo pokrovček, da bomo z njim spet pokrili posodo iz kruha, in izdolbemo sredico, vendar ne preveč.
Borovničev zavitek
Sestavine
vlečeno testo
500 g moke
2 žlici olja
žlička kisa
2,5 dcl mlačne vode
nadev
400 g skute
250 g borovnic
3 žlice smetane
sladkor po okusu
vrečka vaniljevega sladkorja
žlica ruma
2 žlički cimeta
Priprava
Zmešamo sestavine za testo in ga mesimo 10 do 15 minut, da postane prožno.
Namažemo ga z oljem, posodo pokrijemo in pustimo stati tri ure. Nato ga razvlečemo.
Na tretjino testa razporedimo skuto, ki smo jo zmešali s smetano in rumom, ter jo potresemo z borovnicami, cimetom in sladkorjem. Previdno zvijemo.
Pečemo pri 180 stopinjah pol ure. Uporabimo lahko tudi višnje ali drugo sadje.