za bleke:
300 g bele moke
2 jajci
2 žlici špinače (blanširane, odcejene in drobno sesekljane)
sol in po potrebi malo vode
za omako:
2,5 dl bešamelne osnove (pripravimo jo iz žličke moke
1 jajca, 2 dl mleka in ščepca soli; skuhamo kot puding)
100 g mehkega kravjega sira ali parmezana
50 g domačega, na tanko narezanega ošokola (suhe vratovine)
manjša glava rdečega radiča
nekaj ščepov naribanega parmezana za posip
Priprava:
Moko presejemo, posolimo, dodamo jajca in špinačo. Dobro premešamo in pregnetemo v trdo kepo testa. Po potrebi dodamo malo vode. Testo lahko takoj tanko razvaljamo na debelino 3-4 mm ter narežemo na kvadratke velikosti 3-4 cm.
Zavremo rahlo soljeno vodo, vanjo stresemo bleke in jih kuhamo samo nekaj minut (3-4, odvisno od debeline). Kuhane odcedimo in rahlo ohladimo.
Tanko narežemo glavo radiča. V ponvi rahlo opečemo vratovino, prelijemo z bešamelno osnovo ter dodamo sir in radič. Ko se omaka razpusti, dodamo bleke, vse premešamo in razdelimo po krožnikih. Po vrhu naribamo še ščep parmezana in ponudimo.