Tejini zeleni bleki z rdečim radičem

Petkov recept.

Objavljeno
19. februar 2013 13.22
Pri Škerljevih, Odprta kuhinja
Pri Škerljevih, Odprta kuhinja
Domače špinačne testenine z domačim radičem. Za 4 osebe.

za bleke:

300 g bele moke

2 jajci

2 žlici špinače (blanširane, odcejene in drobno sesekljane)

sol in po potrebi malo vode

za omako:

2,5 dl bešamelne osnove (pripravimo jo iz žličke moke

1 jajca, 2 dl mleka in ščepca soli; skuhamo kot puding)

100 g mehkega kravjega sira ali parmezana

50 g domačega, na tanko narezanega ošokola (suhe vratovine)

manjša glava rdečega radiča

nekaj ščepov naribanega parmezana za posip

Priprava:

Moko presejemo, posolimo, dodamo jajca in špinačo. Dobro premešamo in pregnetemo v trdo kepo testa. Po potrebi dodamo malo vode. Testo lahko takoj tanko razvaljamo na debelino 3-4 mm ter narežemo na kvadratke velikosti 3-4 cm.

Zavremo rahlo soljeno vodo, vanjo stresemo bleke in jih kuhamo samo nekaj minut (3-4, odvisno od debeline). Kuhane odcedimo in rahlo ohladimo.

Tanko narežemo glavo radiča. V ponvi rahlo opečemo vratovino, prelijemo z bešamelno osnovo ter dodamo sir in radič. Ko se omaka razpusti, dodamo bleke, vse premešamo in razdelimo po krožnikih. Po vrhu naribamo še ščep parmezana in ponudimo.