Torkov kruhov recept

Ajdov kruh z orehi in suhimi slivami.

Objavljeno
11. september 2012 12.01
Ljubljana 04.09.2012 - Jedi s kruhom.foto:Blaz Samec/DELO
Anita Potočnik, gostilna Čubr
Anita Potočnik, gostilna Čubr
Sestavine

30 dag ajdove moke

30 dag bele moke

3 dl vrele vode

2,5 dag kvasa

pest orehov

pest suhih sliv

sol , maščoba za pekač

Priprava

Ajdovo moko damo v skledo, solimo, poparimo z vrelo vodo in hitro zmešamo z vilicami, da nastanejo žganci. V ohlajene naredimo jamico, vanjo damo kvas in dolijemo mlačno vodo.

Ko se kvas raztopi, dodamo belo moko, premešamo, dodamo še orehe in slive ter še enkrat premešamo. Vzhajamo eno uro. Tudi to testo je po strukturi bolj mehko, zato ga po vzhajanju prestavimo v višji naoljen pekač. Vzhaja naj še 15 minut, nato ga damo v pečico in pečemo 45 stopinj pri temperaturi 180 stopinj.