Torkov prekmurski recept

Tlačenka z bučnim oljem ali »svinjsko« veselje.

Objavljeno
05. november 2012 14.27
Domačija Lipič-Passero
Domačija Lipič-Passero
Sestavine

2 kg svinjskega mesa: jezik, kos nemastnega mesa, nekaj kože ali svinjski uhlji, 2 svinjski nogici

manjša čebula, 3 stroki česna, korenček in koren peteršilja

nekaj vejic suhega majarona, žlica celega popra, lovorov list

žlica soli, 2 žlici kisa, 2-3 l vode


Priprava

Očiščene nogice, presekane po dolžini, meso v kosu, jezik in kožo ali uhlje počasi kuhamo z vsemi začimbami približno 2 uri. Dolivamo vodo, da je meso ves čas pokrito.

Kuhano meso zrežemo na kocke, z ohlajene juhe posnamemo mast in jo precedimo.

K mesu prilijemo četrt litra mesne juhe, vse skupaj naložimo v modelčke in pustimo, da se ohladi.

Hladno tlačenko vzamemo iz modelčka, narežemo na rezine, zraven ponudimo na kolobarje narezano rdečo čebulo, kuhano jajce in nekaj poprovih zrn. Na krožniku si vsak sam doda še žlico bučnega olja.

 

Namig: S tlačenko napolnimo svinjsko črevo, lahko pa jo shranimo tudi v okrogle posode s pokrovi.