Sestavine za 4 osebe:
- 500 g paradižnika
- 1–2 rdeči papriki
- glava zelene solate
- pest črnih oliv
- 300 g fete
- žlica kaper
- oljčno olje
- balzamični kis
- sol
- črni poper v zrnu
- origano
- bazilika
Priprava:
1 Paradižnik očistimo in zrežemo na kocke. Enako pripravimo papriko.
2 Feto narežemo na kocke.
3 Solato očistimo, nalistamo in narežemo na širše rezance. Vse naštete sestavine stresemo v večjo skledo.
4 Origano in baziliko osmukamo in drobno sesekljamo.
5 V skledo dodamo vse ostale sestavine; poper grobo zmeljemo. Premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in nato solato v hladilniku mariniramo dve uri.
6 Pol ure pred serviranjem jo vzamemo ven, da se segreje na sobno temperaturo. Ponudimo jo z opečenimi kruhki in ekstra deviškim oljčnim oljem.
Lignji s krompirjem v pečici
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kg lignjev
- 1 kg krompirja
- pločevinka pelatov
- 2 dl suhega belega vina
- oljčno olje
- sol
- črni poper v zrnu
- origano
Priprava:
1 Lignje očistimo in narežemo na kocke.
2 Krompir olupimo in narežemo na kocke. Pristavimo ga v hladni vodi, zavremo in kuhamo 5 minut, nato ga odcedimo.
3 Vse sestavine zmešamo v višjem pekaču, kamor prilijemo še 3 decilitre hladne vode.
4 Pekač ovijemo z alufolijo, potem pa ga za 60 minut postavimo v pečico, segreto na 180 °C.
Opomba: Jed lahko podobno pripravimo tudi pod pokrovom (gl. hobotnica pod pokrovom), pri čemer je čas priprave na trinožniku 45 minut. Nazadnje tekočino, ki se je nabrala v posodi, nekoliko ukuhamo.
Iz priloge Odprta kuhinja