Zdravo in lahko nedeljsko kosilo

Izvrsten gostitelj in pravi dalmatinski žar sta dobra osnova za prijetno druženje s prijatelji. Na Tristanovem jedilniku so pogosto lignji s krompirjem v pečici, že zaradi otrok, ki jim je ta jed posebno všeč. S sredozemsko solato tako ponujajo zdravo in lahko nedeljsko kosilo.

Objavljeno
22. september 2010 13.15
Jedilnik Tristana Škera
Jedilnik Tristana Škera
Sredozemska solata

Sestavine za 4 osebe:
  • 500 g paradižnika
  • 1–2 rdeči papriki
  • glava zelene solate
  • pest črnih oliv
  • 300 g fete
  • žlica kaper
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • origano
  • bazilika


Priprava:


1 Paradižnik očistimo in zrežemo na kocke. Enako pripravimo papriko.
2 Feto narežemo na kocke.
3 Solato očistimo, nalistamo in narežemo na širše rezance. Vse naštete sestavine stresemo v večjo skledo.
4 Origano in baziliko osmukamo in drobno sesekljamo.
5 V skledo dodamo vse ostale sestavine; poper grobo zmeljemo. Premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in nato solato v hladilniku mariniramo dve uri.
6 Pol ure pred serviranjem jo vzamemo ven, da se segreje na sobno temperaturo. Ponudimo jo z opečenimi kruhki in ekstra deviškim oljčnim oljem.

Lignji s krompirjem v pečici


Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg lignjev
  • 1 kg krompirja
  • pločevinka pelatov
  • 2 dl suhega belega vina
  • oljčno olje
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • origano


Priprava:

1 Lignje očistimo in narežemo na kocke.
2 Krompir olupimo in narežemo na kocke. Pristavimo ga v hladni vodi, zavremo in kuhamo 5 minut, nato ga odcedimo.
3 Vse sestavine zmešamo v višjem pekaču, kamor prilijemo še 3 decilitre hladne vode.
4 Pekač ovijemo z alufolijo, potem pa ga za 60 minut postavimo v pečico, segreto na 180 °C.

Opomba: Jed lahko podobno pripravimo tudi pod pokrovom (gl. hobotnica pod pokrovom), pri čemer je čas priprave na trinožniku 45 minut. Nazadnje tekočino, ki se je nabrala v posodi, nekoliko ukuhamo.

Iz priloge Odprta kuhinja