Deloindom: Korenovke in gomoljnice - poletna energija za zimske dni

Opisujemo nekaj manj znanih vrtnin iz skupine tistih, pri katerih je glavni adut skrit v zemlji.

pon, 07.05.2012, 09:00

Korenovke uporabljamo v kuhinji vse leto. Razen ob vzniku vrtičkarjem ponavadi ne povzročajo večjih težav. Dobro se obranijo tudi neugodnih vremenskih razmer. Odporne so, če lahko tako rečemo, celo proti toči, saj je njihov glavni adut, korenina, skrit v zemlji. Zato je treba imeti na vrtu zlato rezervo za slabe čase - čim več korenovk in gomoljnic.

Prav posebne predstavitve verjetno ne potrebujejo, a naj opišem še nekatere, ki jih manj poznamo. Prepričana sem, da vsi poznate krompir in korenček. Tudi peteršilj, tisti s koreni, sodi v to skupino. Ti zelenjad­nici sta verjetno na vsakem vrtu. Še dve kobulnici sodita med korenovke oziroma gomoljnice. Zeleno sicer mnogi poznajo, res pa je, da je precej muhasta in ne uspeva dobro na vsakem vrtu. Druga je pastinak, ki ga ljudje večinoma poznajo zaradi pomote. Včasih ga tisti, ki izbirajo seme po fotografijah, kupijo namesto peteršilja, saj ima podoben bel, dolg in močan koren. Iz semena potem zraste veliko večja, bolj košata rastlina, ki ima tudi precej drugačne liste. Uporab­ljamo jo v enake namene kot peteršilj, za okusne mesne juhe.

Več o setvi in poletni negi korenčka, peteršilja, zelene in pastinaka si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si!

Prijavi sovražni govor