Deloindom: Korenovke in gomoljnice - poletna energija za zimske dni

Opisujemo nekaj manj znanih vrtnin iz skupine tistih, pri katerih je glavni adut skrit v zemlji.

pon, 07.05.2012, 09:00

Korenovke uporabljamo v kuhinji vse leto. Razen ob vzniku vrtičkarjem ponavadi ne povzročajo večjih težav. Dobro se obranijo tudi neugodnih vremenskih razmer. Odporne so, če lahko tako rečemo, celo proti toči, saj je njihov glavni adut, korenina, skrit v zemlji. Zato je treba imeti na vrtu zlato rezervo za slabe čase - čim več korenovk in gomoljnic.

Prav posebne predstavitve verjetno ne potrebujejo, a naj opišem še nekatere, ki jih manj poznamo. Prepričana sem, da vsi poznate krompir in korenček. Tudi peteršilj, tisti s koreni, sodi v to skupino. Ti zelenjad­nici sta verjetno na vsakem vrtu. Še dve kobulnici sodita med korenovke oziroma gomoljnice. Zeleno sicer mnogi poznajo, res pa je, da je precej muhasta in ne uspeva dobro na vsakem vrtu. Druga je pastinak, ki ga ljudje večinoma poznajo zaradi pomote. Včasih ga tisti, ki izbirajo seme po fotografijah, kupijo namesto peteršilja, saj ima podoben bel, dolg in močan koren. Iz semena potem zraste veliko večja, bolj košata rastlina, ki ima tudi precej drugačne liste. Uporab­ljamo jo v enake namene kot peteršilj, za okusne mesne juhe.

Več o setvi in poletni negi korenčka, peteršilja, zelene in pastinaka si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si!

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se