Deloindom: Odprta vrata - Hiša, ki jo obarvajo sončni žarki

Hiša za tričlansko družino je opremljena sodobno in dokaj izčiščeno, a nikakor ne hladno.

čet, 05.12.2013, 09:00

Zunaj siva, znotraj umirjenih toplih odtenkov, ki jih ogrevajo kamin, zavese, spuščene do tal, mehke preproge, dekorativni dodatki. S premišljeno zasnovano opremo sta arhitekta Maja Dominko in Goran Dominko iz studia Kubiko domino arhitekti enodružinski nizkoenergijski hiši, namenjeni tričlanski družini, vdahnila dušo. Sončni žarki, ki vstopajo vanjo skozi velike steklene površine ob različnih urah dneva in v različnih letnih časih, ustvarjajo svojevrstne ambiente.

Enodružinska hiša v novem naselju nekaj kilometrov zunaj Ljubljane je bila zgrajena lani, lastnika sta jo kupila v tretji gradbeni fazi, ko je bila še brez inštalacij in brez tlakov. Kot pravita arhitekta Maja in Goran Dominko, po velikosti ustreza tri- ali štiričlanski družini, prepriča pa tudi po zasnovi in dobri razporeditvi prostorov. Zunaj in znotraj je izčiščena, tako da so ji lahko z opremo dali svojevrsten pečat.

Njena glavna arhitekturna značilnost je, kot poudarjata sogovornika, dejstvo, da gre za nizkoenergijsko gradnjo, ki ima skoraj vse prostore, razen kopalnice in servisnega dela, obrnjene proti jugu. »To je tudi rdeča nit zasnove, hkrati pa je temu podrejena vsa oprema,« pravita arhitekta in dodajata, da je takšna razporeditev hiše po šoli projektiranja največ, kar lahko zagotoviš pri nizkoenergijski gradnji.

Tlorisov niso spreminjali. Tako je spodnji del namenjen kuhinji z jedilnico in dnevno sobo ter garderobnemu prostoru, zgornji pa spalnici z garderobo, otroški sobi, sobi za goste in kopalnici. Obiskovalca preseneti kuhinja, ki je tik ob vhodu. Res to morda ni običajno, a je praktično in uporabno, pritrdita sogovornika. V podolgovatem odprtem prostoru so kuhinjski elementi razporejeni ob dveh stenah, tako imenovana dvoredna kuhinja, konča pa se s panoramsko steno in prehodom v bivalni del. Stena med jedilnico in kuhinjo je nosilna, podiranje bi bilo prevelik poseg v konstrukcijo, pravita arhitekta, zato je kuhinja ostala odprta, s tem pa naravna svetloba pride tudi do vetrolova. Kuhinjski elementi v beli barvi brez ročajev segajo od tal do stropa, tako da ni lomov, ki bi razbili dojemanje prostora. Kuhinja se zaradi tega zdi večja.

Celoten članek si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.

Povezane novice

Deloindom: Odprta vrata - Sodobnost v hiši, zgrajeni po tipskem načrtu
27. november ob 06:00
Kljub prilagajanju notranjosti novim zahtevam bivanja je arhitektura hiše iz leta 1965 ohranila star, tedaj za enodružinsko gradnjo značilen izraz.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se