Deloindom: Odprta vrata - Hiša, ki jo obarvajo sončni žarki

Hiša za tričlansko družino je opremljena sodobno in dokaj izčiščeno, a nikakor ne hladno.

čet, 05.12.2013, 09:00

Zunaj siva, znotraj umirjenih toplih odtenkov, ki jih ogrevajo kamin, zavese, spuščene do tal, mehke preproge, dekorativni dodatki. S premišljeno zasnovano opremo sta arhitekta Maja Dominko in Goran Dominko iz studia Kubiko domino arhitekti enodružinski nizkoenergijski hiši, namenjeni tričlanski družini, vdahnila dušo. Sončni žarki, ki vstopajo vanjo skozi velike steklene površine ob različnih urah dneva in v različnih letnih časih, ustvarjajo svojevrstne ambiente.

Enodružinska hiša v novem naselju nekaj kilometrov zunaj Ljubljane je bila zgrajena lani, lastnika sta jo kupila v tretji gradbeni fazi, ko je bila še brez inštalacij in brez tlakov. Kot pravita arhitekta Maja in Goran Dominko, po velikosti ustreza tri- ali štiričlanski družini, prepriča pa tudi po zasnovi in dobri razporeditvi prostorov. Zunaj in znotraj je izčiščena, tako da so ji lahko z opremo dali svojevrsten pečat.

Njena glavna arhitekturna značilnost je, kot poudarjata sogovornika, dejstvo, da gre za nizkoenergijsko gradnjo, ki ima skoraj vse prostore, razen kopalnice in servisnega dela, obrnjene proti jugu. »To je tudi rdeča nit zasnove, hkrati pa je temu podrejena vsa oprema,« pravita arhitekta in dodajata, da je takšna razporeditev hiše po šoli projektiranja največ, kar lahko zagotoviš pri nizkoenergijski gradnji.

Tlorisov niso spreminjali. Tako je spodnji del namenjen kuhinji z jedilnico in dnevno sobo ter garderobnemu prostoru, zgornji pa spalnici z garderobo, otroški sobi, sobi za goste in kopalnici. Obiskovalca preseneti kuhinja, ki je tik ob vhodu. Res to morda ni običajno, a je praktično in uporabno, pritrdita sogovornika. V podolgovatem odprtem prostoru so kuhinjski elementi razporejeni ob dveh stenah, tako imenovana dvoredna kuhinja, konča pa se s panoramsko steno in prehodom v bivalni del. Stena med jedilnico in kuhinjo je nosilna, podiranje bi bilo prevelik poseg v konstrukcijo, pravita arhitekta, zato je kuhinja ostala odprta, s tem pa naravna svetloba pride tudi do vetrolova. Kuhinjski elementi v beli barvi brez ročajev segajo od tal do stropa, tako da ni lomov, ki bi razbili dojemanje prostora. Kuhinja se zaradi tega zdi večja.

Celoten članek si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.

Povezane novice

Deloindom: Odprta vrata - Sodobnost v hiši, zgrajeni po tipskem načrtu
27. november ob 06:00
Kljub prilagajanju notranjosti novim zahtevam bivanja je arhitektura hiše iz leta 1965 ohranila star, tedaj za enodružinsko gradnjo značilen izraz.
Prijavi sovražni govor