Deloindom: Zelena dela v sadovnjaku - režemo v več etapah

Posvetili smo se pravilom pri poletni rezi sadnega drevja, s katero osvetlimo krošnjo in se znebimo odvečnih poganjkov.

Objavljeno
25. julij 2013 15.06
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Ker je bila letošnja pomlad zelo mokra, je bila rast sadnega drevja precej bujna. Iz vej je izraslo veliko navpičnih poganjkov, ki jih je poleti smiselno odstraniti, čemur pravimo tudi zelena rez. V domačih sadovnjakih, kjer so drevesa nagnjena k izmenični rodnosti vsako drugo leto, je dobrodošla zlasti v letih, ko je plodov malo. Obilna rodnost namreč rast drevesa in poganjkov zelo zavre. Delo moramo vedno opraviti v več etapah.

Poleg zelene rezi, s katero pri sadnem drevju odstranjujemo odvečne poganjke in osvet­ljujemo krošnjo drevesa, sodijo med dela, ki jih je ob pregledu drevesa smiselno opraviti hkrati, še plitvo okopavanje pod krošnjo, s katero uničujemo plevel, privezovanje vrhov k opori, če pri mladem drevesu še vzgajamo obliko, upogibanje poganjkov in redčenje plodov, opozarja Roman Mavec iz poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici. Plodove ročno redčimo, potem ko se junija konča naravno trebljenje plodičev. Pri kakiju denimo je to tako dobro, da poznejše redčenje ni potrebno, pri jablanah, hruškah, breskvah in marelicah pa redčenje na razdaljo manjše pesti povzroči prave čudeže. Sadeži se namreč v kratkem času tako odebelijo, da ni mogoče verjeti očem. »Prav dobro vem, da je ljubiteljskim sadjarjem žal plodičev; če priporočilu ne verjamejo, naj enkrat vsaj poskusijo. To počnemo tudi v velikih nasadih, drugače bi na trg pošiljali drobižek,« opozori. In poleg tega, če se plodova tiščita skupaj, ne bo črviv samo eden, temveč oba.

Več napotkov si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji revije Deloindom ali na www.deloindom.si.