Naši mladi kuharji že osvojili srebro

Na prvem delu svetovnega mladinskega kuharskega tekmovanja se je slovenska reprezentanca zavihtela na drugo mesto

Objavljeno
07. november 2013 16.07
H. P. P., Panorama
H. P. P., Panorama

Pred dnevi smo obširno pisali o Slovenski mladinski kuharski reprezentanci, ki se te dni mudi na svetovnem tekmovanju v Seulu. V ponedeljek pozno popoldne po lokalnem času so fantje srečno prispeli v Južno Korejo. Kljub dolgi in naporni poti ter premagovanju časovne razlike so se dobro razpoloženi fantje takoj lotili priprav za razstavo hladnih jedi.

Z delovnimi pogoji so bili še kar zadovoljni, velike težave pa jim je povzročila nabava živil, ki so jih predvideli za obe tekmovalni disciplini.

Nikjer niso našli svežih jagod, malin in borovnic, ker v Koreji pač ni njihova sezona. Tudi svežega brancina ni mogoče dobiti, zato še dan pred glavnim tekmovanjem v topli kuhinji iščejo alternativo zanj.

Zapletlo se je tudi pri divjačini, ki so jo skušali z vsemi izvoznimi papirji in deklaracijami pripeljati s seboj, vendar se jim računica ni izšla. V Seulu ni mogoče dobiti zadovoljivih količin ličnic divje svinje.

A naši ekipi se je velika mera optimizma na prvi tekmovalni dan že obrestovala. Včeraj so razstavili svečano ploščo za osem oseb, svečani gastronomski meni s petimi hodi, tri inovativne predjedi in štiri restavracijske sladice. Strogo strokovno žirijo so s svojim delom zelo navdušili, saj jim je podelila srebrno medaljo.

»Po naporni noči, v kateri so nastali kulinarični vrhunci prvega tekmovalnega dela, smo ob 8.00 po lokalnem času na ogled pet članski komisiji postavili svečano ploščo za 8 oseb, svečani gastronomski meni s petimi hodi, tri inovativne predjedi ter štiri restavracijske sladice. Sledila je obrazložitev vsega postavljenega strokovnim očem. Kot vodja ekipe opažam velik napredek od zadnjega večjega tekmovanja, ki se je zgodilo v Erfurtu lansko jesen. Ob 16.00 uri pa smo se, kljub
utrujenosti, z velikim nasmehom na obrazu odeli v srebro, ki smo ga prejeli za hladno razstavo jedi. Imeli smo nekaj težav pri nabavi živil, a smo kljub temu izjemno zadovoljni z osvojeno medaljo. To pomeni, da smo stopili stopničko višje, v Erfutu smo namreč osvojili bron,« nam je povedal vodja ekipe Borut Jakič. »Naj dodam, da na dan tekmuje po deset ekip. Pet jih pripravlja hladno razstavo, pet jih tekmuje v topli kuhinji. Tako se bo v štirih dneh zvrstilo vse 19 reprezentanc sveta. Dodati velja, da se je na svetovno prvenstvo prijavilo 45 ekip, med katerimi so izbrali le 19. Tokrat so bili naši največji tekmeci, ki veljajo tudi za kulinarično velesilo, Danci, ki pa so prav tako osvojili srebro. Naši zahdoni sosedje so včeraj prejeli bron. Do sedaj sta bili podeljeni le dve zlati medalji, prejeli sta ju ekipi Švedke in Hong Konga. Prva v pripravi menija za 65 oseb, torej v topli kuhinji, druga v hladni razstavi.«

Osvojeno srebro je velika spodbuda za mlade slovenske kuharje. Po dveh neprespanih nočeh, si bodo zdaj zasluženo privoščili malo počitka, potem pa bodo zavihale rokave še za glavni del tekmovanja. »Žal časa za pretirano slavje ni bilo. Po noči, ki smo jo za razliko od minulih dveh prespali, nas že danes čakajo priprave na tekmovanje v pripravi menija za 65 oseb, ki ga bomo postregli v sobotnem jutru,« je še povedal Jakić, ki se nam je javil neposredno iz Seula.