Nimate facebook profila? Morda ste psihopat

Vse več delodajalcev in psihologov verjame, da so ljudje brez facebook profila »sumljivi«.

tor, 07.08.2012, 12:00

Facebook je postal tako pomemben element v naših življenjih, da vse več delodajalcev, pa tudi psihologov verjame, da so ljudje, ki na tem socialnem omrežju nimajo svojega profila, preprosto »sumljivi«.

Spletna stran Forbes poroča, da vse več delodajalcev potencialne zaposlene preverja na facebooku, do tistih, ki nimajo svojega profila, pa so bolj sumničavi. Verjamejo namreč, da lahko to pomeni, da ti ljudje nekaj skrivajo ali pa so na socialnem omrežju počeli kaj takega, da so jim račun zbrisali.

Novinar Fahrad Manjoo je mladim v svojem blogu celo svetoval, naj ne gredo na zmenek z osebo, ki nima svojega facebook profila.

Na spletnem portalu Der Tagesspiegel pa so z domnevami šli še dlje: če nimate facebook profila, je to lahko prvi znak, da ste psihopat in potencialni množični morilec. Kaj imata skupnega James Holmes in Andres Breivik? Nihče od njiju si bil aktiven na omenjenem socialnem omrežju.

Psiholog Christopher Moeller je za spletni portal Slashdot povedal, da je uporaba facebooka znak, da ste družabni, imate prijatelje in z ljudmi normalno komunicirate.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
10 komentarjev
S. Ž.

Pretiravanje; na spletu obstaja mnogo socialnih omrežij, ne vem zakaj bi se moralo tako skoncentrirati na facebook. Lahko bi rekli, da kdor se izrecno izogiba komunikacijskega udejstvovanja preko spleta, da ne uporabja emaila, da ne uporablja skypa, da ne spremlja nobenih forumov, da res nikakor ne komunicira dvostransko preko spleta; da, za takšnega bi lahko rekli, prav tako kot bi za človeka, ki je izrazito zaprt v "realnem" svetu, da je čudaški ali "sumljiv".

Meni se zdi takšna izjava skrajno senzacionalistična in z izjavami tipa "kaj imata skupnega James Holmes in Andres Breivik?" se gre zgolj za izkrivljanje statistike z namenom senzacije. Kaj če bi oba pisala z levo roko bi rekli, da so levičarji bolj dovzetni za pokole?

09. avgust 2012, ob 20:34:11
DELFIN.

HA, HA HA zakaj mora papir vse prenest? Tudi take bedarije.

07. avgust 2012, ob 16:55:23
Neznan

Ce ze nekriticno prepisujete in povzemate clanke drugih casopisv, jih najprej preberite do konca... Ker ce bi jih, potem bi mogoce prisli celo do diametralno nasprotnega zakljucka od tega, ki ga vsiljujete...
npr. Tagespiegel: Das Internet ist ein selbstverständlicher Bestandteil des Lebens geworden“, sagt Möller. Und: „Es ist möglich, dass man durch virtuelle Freunde positive Rückmeldungen und Empfindungen erhält.“ Aber eben nur, solange es die Nutzer nicht übertreiben. Solange sie weiterhin auch reale Kontakte pflegen und die virtuellen Ausflüge nicht zur Sucht werden, denn die kann nach Angaben des Wissenschaftlers „psychische Grundstörungen und Ängste verstärken“. Von der anderen Seite ist Möller dagegen nicht überzeugt: „Dass eine Abstinenz vom Internet Ähnliches bewirkt, lässt sich nicht behaupten.“ Trotzdem ist der Attentäter von Aurora nicht der erste Attentäter, der soziale Netzwerke mied. Auch der Norweger Anders Breivik, der vor einem Jahr zum Massenmörder wurde, war vor seiner Tat weitestgehend unsichtbar im Web. Wie Holmes meldete er sich nur in wenigen Foren zu Wort, versteckte sich sonst, isolierte sich. Er galt als Außenseiter.
Und vielleicht ist das für die Fahnder und Gutachter im jüngsten Fall auch die wichtigere Erkenntnis: Dass Holmes nicht nur keine Facebook- Freunde hatte, sondern – so weit bekannt – auch keine guten Bekannten und Freunde im richtigen Leben.

07. avgust 2012, ob 16:39:33
Neznan

prepisujete idiotske navedbe iz morja poletno pobebavljene medijske šare? vas intrigirajo slaboumni članki? jih kot novinar ne pospremite z lastno kritično mislijo, zaključkom? provocirate s senzacionalističnimi naslovi? morda, ba.p., ste psihopat

07. avgust 2012, ob 16:24:47
baldrick        

ummm... večina balkancev, kitajcev, indijcev, afričanov nima fejsbuka...

mislm no...

zakaj že naj bi imel fejsbuk profil? zase sicer vem, zakaj ga imam. pa za druge tudi vem in razumem, zakaj ga nimajo...

07. avgust 2012, ob 15:50:22
perun

"če nimate facebook profila, je to lahko prvi znak, da ste psihopat in potencialni množični morilec"

dajmo se eno tako "ce ste vegetarijanec, ne pijete alkohola in ne kadite, je to lahko prvi znak, da ste psihopat in potencialni množični morilec" (opis ustreza spodaj ze omenjenemu Adolfu)

aja, tudi jaz nisem fejst bukov

07. avgust 2012, ob 15:08:58
enzrovt

stalin bi se zjokal od srece - ne da te udba ali kgb zasledje, sam bi moral voljno porocati gospodarju, kaj delas, kaj ti lezi na dusi, s kom se druzis, prostovoljno se rezgaliti ... mogoce je to prislo tudi orwellu na misel, pa je zaqmahnil z roko, bah, tega nihce ne bo kupil...

07. avgust 2012, ob 13:31:04
DG-IMP

Nimam FB profila, zato me čudi da vse doslej še nisem začutil kakih morilskih inpulzov množičnega ubijanja. Mogoče še pridejo v kratkem... Pa tudi moji prijatelji so najbrž iluzorni in si jih zgolj namišljam v svoji psihi.

Skratka, bolano sklepanje. Se sprašujem a sem res bolan jaz (brez FB profila) ali pa (verjetneje) avtorji takega primitivnega in totalno pavšalnega sklepanja, kot izhaja iz zgornjega članka. Sklepanje "nimaš FB profila - si Brejvik, Holmes itd" je približno enako temule: "Imaš rjave oči? Potem si Hitler." A se nismo že v šoli pri osnovi logike učili, da če je en golob bel, to ne pomeni, da so vsi golobi beli!? Čestitke za prefinjeno sklepanje veleumnih psihologov in drugih, zgoraj navedenih virov.

In dalje: FB naj bi bil znak tega, sa smo družabni, da imamo prijatelje ter normalno komunikacijo. Zato moram prečastitemu Christopherju Moellerju (z diplomo v Tirani najbrž) sporočiti naslednje: pri svojih znancih in prijateljih, ki imajo FB (da, začuda imam tudi jaz , ki sem brez FB-ja, prijatelje!) opažam, da se družabnost in komunikacija večkrat nanaša na lansiranje stavkov na zid FB-ja v stilu "ustal sem ob 7.00", "sedaj zajtrkujem kosmiče in kruh z marmelado", "ravnokar iz fitnesa"... Da ne govorim o politiki objavljanja fotografij, ki jo imajo nekateri, ki na svetovnem spletu delijo vsako banalnost svojega življenja in z njo zasičujejo splet, od tega da gotografirajo krožnik z zajtrkom pa do 1001 slike domačega psa ali fotografije vseh zornih kotov ene same mišice po vrnitvi iz fitnesa. Zelo normalno, ne?? Torej, je to znak družabnosti? Menim, da bi morali bolj kot neuporabnike FB-ja natančneje analizirati njegove UPORABNIKE, ker ravno pri njih se zrcali neintelektualnost, pavšalnost, dejstvo da svoje življenje živijo zgolj skozi FB ter da so posledično asocialni oziroma površinski ljudje, ki nenazadnje nimajo kaj konstruktivnega počet v življenju kot objavljat fotografije svojih prehrambenih obrokov. Seveda boste rekli, da so ljudje različni ter tako tudi uporabniki FB-ja ne spadajo vsi v isti rang, ampak če si v članku dovolijo predstavljati tako sprevrženo sklepanje, da so neimetniki FB-ja psihopati, si lahko dovolim tudi jaz provokativno poiskati argumente, ki kažejo ravno kontra - da so ravno vsi imetniki FB-ja psihopati. Zgleda, da je dandanes lahko že vsak psiholog, novinarji pa brez preverjanja referenc povzemajo "izsledke" šarlatanov oziroma jih vsaj pavšalizirajo za potrebe široke všečnosti članka.

07. avgust 2012, ob 12:58:24
cla

Uau, se prav če nisi vsaj ene dve uri na dan na Faceu, si verjetno mal loco? Svašta. :-)

07. avgust 2012, ob 12:51:38
Bob Rock

bolano..

07. avgust 2012, ob 12:10:59
10 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej