Tatu konvencija: Metuljčki so še vedno »in«

Znana imena, brnenje igel, glasba, piercing in hardrockerske majčke tudi za najmlajše.

sob, 30.03.2013, 21:00

»Raste in rastla bo, saj to ni več tabu, ampak način življenja,« je že 3. slovensko tatu konvencijo po vrsti in njene naslednice v dodobra napolnjenem Športnem centru Triglav v Ljubljani pospremil organizator Aleš Škapin. Od petka in še danes se obiskovalcem ob pestrem glasbeno-plesnem programu in živopisnem šovu predstavlja 49 profesionalnih tetovatorjev iz Slovenije in tujine – celo iz Avstralije.

Na prizorišču pod bežigrajskim stadionom je šumelo kot v panju: ne le od vseh brnečih električnih pištol, ki so z vbodi v globlje kožne plasti vnašale predvsem številne barve, saj so se tetovatorji merili v kategoriji barva, avantgarda in 'najboljši v soboto', ampak je hrumelo tudi z odra in od številnih obiskovalcev, ki so imeli kaj videti.

Ne le na stojnicah, ampak zlasti v mini ambulantam podobnih separejih, kjer so se potili tetovatorji in njihovi modeli. Preprostih tatujev pravzaprav ni bilo videti. »Novi trendi? Najbolj vroči so zagotovo polka-trash (tatuji, izdelani v tehniki, podobni slikarski, ponavadi v rdeče-črni kombinaciji), še vedno pa vztrajajo metuljčki.«

In najbolj vroča mesta? »Večinoma standardna, na novo morebiti mesto pod zadnjico, v modi so tudi intimni predeli,« je pojasnila Suzana iz studia za tatoviranje Jan-Su med poslikavo ženskih meč.

Med gosti so bila v glavnem znana imena, tudi iz tujine, in prav jutri bo na podelitvi za najboljši tatu tokratnega šova – začet in končan mora biti v teh treh dneh – sodeloval številka ena v tatujih na svetu, Alex De Passe, je povedal Aleš Škapin, ki je z drugimi evropskimi šovi povsem primerljivo konvencijo pripravljal kar pol leta.

Med obiskovalci – le danes jih je bilo med 400 in 500 – je bila tudi mlada družina iz Trbovelj. »Prišla sva, ker naju tetoviranje zelo zanima, z otroki pač, ker nimava varstva, a je zanimivo tudi zanju, saj tudi tukaj rišejo … in to celo podobne risbice, kot jih imata mami in ati,« je smeje povedala Zasavka.

»Ja, naša mami ima že nove ideje, le ne ve še, kje točno bodo pristale,« jo je dopolnil njen partner. S prijateljico je v Ljubljano prišla tudi Alenka iz Žalca in pod drobnogled vzela predvsem delo slovenskih tetovatorjev. »Tatu že imam, hočem pa še enega, a motiv, ki ga bom zrisala sama. Tudi zato želim najti pravega profesionalca.« In po njenem zadovoljen izrazu sodeč ga je tudi odkrila.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se