Tatu konvencija: Metuljčki so še vedno »in«

Znana imena, brnenje igel, glasba, piercing in hardrockerske majčke tudi za najmlajše.

sob, 30.03.2013, 21:00

»Raste in rastla bo, saj to ni več tabu, ampak način življenja,« je že 3. slovensko tatu konvencijo po vrsti in njene naslednice v dodobra napolnjenem Športnem centru Triglav v Ljubljani pospremil organizator Aleš Škapin. Od petka in še danes se obiskovalcem ob pestrem glasbeno-plesnem programu in živopisnem šovu predstavlja 49 profesionalnih tetovatorjev iz Slovenije in tujine – celo iz Avstralije.

Na prizorišču pod bežigrajskim stadionom je šumelo kot v panju: ne le od vseh brnečih električnih pištol, ki so z vbodi v globlje kožne plasti vnašale predvsem številne barve, saj so se tetovatorji merili v kategoriji barva, avantgarda in 'najboljši v soboto', ampak je hrumelo tudi z odra in od številnih obiskovalcev, ki so imeli kaj videti.

Ne le na stojnicah, ampak zlasti v mini ambulantam podobnih separejih, kjer so se potili tetovatorji in njihovi modeli. Preprostih tatujev pravzaprav ni bilo videti. »Novi trendi? Najbolj vroči so zagotovo polka-trash (tatuji, izdelani v tehniki, podobni slikarski, ponavadi v rdeče-črni kombinaciji), še vedno pa vztrajajo metuljčki.«

In najbolj vroča mesta? »Večinoma standardna, na novo morebiti mesto pod zadnjico, v modi so tudi intimni predeli,« je pojasnila Suzana iz studia za tatoviranje Jan-Su med poslikavo ženskih meč.

Med gosti so bila v glavnem znana imena, tudi iz tujine, in prav jutri bo na podelitvi za najboljši tatu tokratnega šova – začet in končan mora biti v teh treh dneh – sodeloval številka ena v tatujih na svetu, Alex De Passe, je povedal Aleš Škapin, ki je z drugimi evropskimi šovi povsem primerljivo konvencijo pripravljal kar pol leta.

Med obiskovalci – le danes jih je bilo med 400 in 500 – je bila tudi mlada družina iz Trbovelj. »Prišla sva, ker naju tetoviranje zelo zanima, z otroki pač, ker nimava varstva, a je zanimivo tudi zanju, saj tudi tukaj rišejo … in to celo podobne risbice, kot jih imata mami in ati,« je smeje povedala Zasavka.

»Ja, naša mami ima že nove ideje, le ne ve še, kje točno bodo pristale,« jo je dopolnil njen partner. S prijateljico je v Ljubljano prišla tudi Alenka iz Žalca in pod drobnogled vzela predvsem delo slovenskih tetovatorjev. »Tatu že imam, hočem pa še enega, a motiv, ki ga bom zrisala sama. Tudi zato želim najti pravega profesionalca.« In po njenem zadovoljen izrazu sodeč ga je tudi odkrila.

Prijavi sovražni govor