Zgodba o dečku, ki je uresničil božične sanje

Posestvo Salaj iz Grabovnice se v času praznikov spremeni v pravljico.

pet, 23.12.2011, 06:00
Do 8. januarja

Božična zgodba na posestvu Salaj (www.salaj.net) bo odprta vsak dan do 8. januarja 2012 med 16.30 in 21. uro. Vstopnina je 20 kun (2,70 evra). Posestvo je najlažje dostopno po avtocesti Zagreb-Lipovac (slavonska avtocesta), izvoz Ivanić Grad, od tam pa najprej do mesteca Čazma, od koder vse poti vodijo do vasice Grabovnica.

Čudovito! Prekrasno! To sta najbolj pogosti besedi, ki jih je mogoče slišati na vhodu v Božično zgodbo na posestvu družine Salaj v odročni vasici Grabovnica blizu Čazme, mesteca, od Zagreba oddaljenega slabo uro vožnje.

Tudi največji skeptiki in sovražniki prazničnega razpoloženja hitro priznajo, da na Hrvaškem ni lepšega prizora, ki kljub hladnemu vremenu pričara tople in prijazne občutke. Ko opazujete otroške oči, dvomov ni: znašli so se sredi božične in novoletne pravljice.

Če spoznate še lastnika posestva in človeka, ki je nepomembno in neznano vasico spravil v najuglednejše domače in svetovne medije, in ko ta pojasni, da je prav njegovo otroštvo, ki prazničnih pravljic ni poznalo, »krivo« za tisoče lučk, potem se božična zgodba sklene v topel praznični krog.

»Leta 2002 smo začeli s 70.000 lučkami,« pripoveduje Zlatko Salaj, »pred tem sem bil nenehno po svetu, delal sem v telekomunikacijah, zadnjih pet let v Jordaniji. Osemnajst let sem delal v arabskem svetu. Sirija, Libija, Kuvajt, Irak, Savdska Arabija. Moral bi še v Sudan, državo velikega tveganja, a sem se odločil, da se vrnem domov.«

Doma je posadil nekaj rastlin in vsakokrat okrasil dve srebrni smreki z nekaj tisoč lučkami. Že takrat je to vzbudilo zanimanje. »Pa sem si rekel, kaj se bom vzpenjal na ti dve veliki drevesi, ko pa imam kup manjših rastlin. Na njih sem leta 2002 razvrstil 70.000 lučk, žarnic.

To je bila senzacija. Na cesti pred posestvom je nastala gneča, ljudje si niso upali na dvorišče, ker je zasebna posest. Jaz pa sem hodil do ceste in jih vabil k sebi. Potem so sledila vprašanja: Koliko jih boste imeli prihodnje leto? Obljubil sem 100.000 pa 200.000. In Božična zgodba se je začela.«

Vsako leto več očaranih obiskovalcev

Danes je na posestvu 1,2 milijona žarnic. Zgodba pa ima precej globlje vzroke. »To sem pogrešal v otroštvu. Tukaj sem se rodil leta 1944, in ko sem bil star štiri leta, je mama odšla. Z očetom sem ostal sam v starem mlinu. Ampak v življenju potrebuješ srečo. Končal sem osnovno šolo; nisem bil najboljši učenec. Sedmi razred sem končal z oceno dve, v osmem pa je malo manjkalo, da nisem bil odličen.

Že takrat sem spoznal, da pravzaprav nimam izbire, saj sta tu le dva kamnoloma in lahko bi le tolkel kamen. Učil sem se dneve in noči. Potem sem imel srečo, da se mi je uspelo vpisati v šolski center PTT v Zagrebu, ki je bil takrat edini takšen center v Jugoslaviji.

Imel sem srečo, da so me sprejeli, saj so jemali le odličnjake. Pozneje sem izvedel, zakaj. Direktor šole me je vprašal, kdo mi je napisal prošnjo. Povedal sem, da sosed. Lahko ti povem, mi je nato dejal direktor, ne bi te sprejeli, ampak smo vsi jokali, ko smo brali tvojo prošnjo.

Ni jim bilo žal: pozneje sem bil najboljši učenec. Učil sem se dneve in noči, saj sem vedel, da je to moja edina priložnost v življenju. Po šolanju je delal za hrvaške telekomunikacije, nato za Philips in za Siemens,« razlaga Zlatko.

Božična zgodba je torej izpolnitev Zlatkovih otroških sanj. Sanjal je o okrašeni jelki, danes ima na posestvu okrašenih več sto dreves in drugih rastlin. Raznobarvne žarnice pa ne olepšujejo le njih, ampak tudi mostičke, hiše, ograje in steze. Lani je okrasitev očarala kar 60.000 ljudi.

»Božič! Verjeli ali ne, na ta dan je na našem dvorišču tudi do 6000 ljudi. Potem pa spet na novo leto. In letos jih bo veliko več kakor lani,« ocenjuje Zlatko in za hip obstane: »Veseli me, da niste razočarani in da niste prišli zaman.«

Grabovnica je postala svetovno znana

Takoj se spomni nekdanjega dopisnika RTV Slovenija Draga Balažiča, ki je posestvo obiskal pred leti. »Pozdravite ga. Priznal mi je, da je imel veliko pomislekov, češ, Hrvati se znajo na veliko hvaliti, zato je prišel 'z rezervo'. Ni mu bilo žal,« doda.

Na posestvo prihaja veliko obiskovalcev iz Slovenije, največkrat z organiziranim prevozom, gostje prihajajo tudi iz BiH in Srbije. A posestvo, s tem pa vas Grabovnica, nista znana le v regiji. V času našega obiska so prispevek pripravljali kolegi iz avstrijske televizije, na dvorišču so bili pred dnevi iz CNN in Reutersa. Zlatko odkrito prizna, da veliko dolguje novinarjem, saj brez njih zgodba ne bi bila to, kar je danes.

Posestvo se ponaša s priznanjem za izredni prispevek k razvoju hrvaškega turizma, dvakrat pa je bilo razglašeno za najlepše urejeno okolje na Hrvaškem. Se zgodba o uspehu pozna tudi v Grabovnici in bližnji Čazmi? »Vaščani so ponosni, saj je naša vas zdaj znana. Če ne bi bilo te zgodbe, nikoli ne bi prišlo toliko ljudi. In to samo zaradi – žarnic,« dodaja Zlatko.

Tudi v vasi zaznava spremembe, saj si okolico hiš z lučkami krasi vse več ljudi, najbolj pa bi bil vesel, če bi bila osvetljena vsa vas. Spremembe je povzročil tudi v Čazmi, saj je tamkajšnji župan priporočil, naj Zlatka posnemajo. Tako so okrašeni cerkveni zvoniki, osrednji trg in ulice. Po vsem mestu so postavljene čisto prave prometne table, ki vodijo do božične zgodbe pri Salajevih.

Koliko bo znašal račun 
za elektriko?

Ob našem obisku je bila pred posestvom prava gneča, prihajali in odhajali so avtobusi in na desetine osebnih avtomobilov. V udarnih dnevih morajo parkirati na oddaljenem letališču, od koder imajo organiziran prevoz do posestva in nazaj.

Kako dolgo trajajo priprave? »Uh, tri mesece. Lučke, kot ste opazili, niso nametane vsevprek. Vse je skrbno okrašeno. Za sestavljanje barv in priključke sem odgovoren jaz,« odgovori Zlatko. Ker imajo na Hrvaškem zakon, ki omejuje medsosedsko pomoč, je sedmerica vaščanov ustanovila zadrugo, ki skrbi za projekt.

»Ni božične zgodbe brez naložbe,« še pojasni Zlatko in se ob vprašanju, kakšen je račun za elektriko v času božične zgodbe, nasmehne: »Lani 70.000 kun [9500 evrov]. Ker bo letos okrasitev na ogled manj dni, bo račun nižji, prav tako pa smo 'tehniko' modernizirali, tudi z led lučkami, tako da bo račun zagotovo manjši.«

Vendar pa se pri pravljici ne bo končalo. Načrtujejo, da bi na posestvu usposobili mlin, novo jezerce in podobno prireditev tudi za velikonočne praznike, kjer bodo imele glavno besedo znova lučke, a v nekoliko drugačni obliki.

Ko se poslavljamo, Zlatko pogleda po posestvu in reče: »Kako malo je treba, da so ljudje srečni.« Temu ni treba dodati ničesar. Slike povedo največ, še več pa obisk kraja, kjer se je v resnici zgodila prava božična zgodba. O dečku, ki je sanjal o božiču in so se mu sanje naposled uresničile.

Prijavi sovražni govor