V Belgiji pod drobnogledom napoved podražitve piva

Anheuser-Busch InBev in Alken Maes sta napovedala do 6-odstotno podražitev piva v marcu.

čet, 29.12.2011, 18:00
Pivovarna Alken Maes je nastala leta 1988 z združitvijo manjših pivovarn Alken in Maes. Leta 2007 je podjetje kupil konzorcij Carlsbeg/Heineken. Alken Maes je zaseda drugo mesto po prodaji na belgijskem trgu piva. Njene najbolj znane znamke piva so Maes Pils, Cristal in Kronenbourg.

Bruselj - Belgijski minister za ekonomijo Johan Vande Lanotte je urad varuha za varovanje konkurence pozval, da razišče napovedan dvig cen, ki sta ga oznanila pivovarja Anheuser-Busch InBev in Alken Maes, hčerinska družba Heninekena. Podjetji sta napovedali podražitev za marec 2012 zaradi povišanih stroškov električne energije, osebja in surovin.

AB InBev je napovedal do 5,9 odstoka višje cene za pivo v pločevinkah in steklenicah od 1. marca, Alken Maes pa za približno 6 odstotkov od 12. marca. »Raziskali bomo, če gre za nepošteno konkurenco ali dogovarjanje o cenah,« je dejala tiskovna predstavnica ministrstva za ekonomijo.

Iz AB InBeva so sporočili, da se s tekmeci niso posvetovali glede dviga cen. »Podatki o cenah naših proizvodov in strukturi stroškov so občutljivi in jih nikoli ne delimo s tekmeci niti se z njimi o tem ne pogovarjamo. Delujemo v skladu z zakoni, ki regulirajo trgovsko prakso in konkurenco.«

Iz urada varuha konkurence se še niso oglasili.

 

 

 


Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se