V Belgiji pod drobnogledom napoved podražitve piva

Anheuser-Busch InBev in Alken Maes sta napovedala do 6-odstotno podražitev piva v marcu.

čet, 29.12.2011, 18:00
Pivovarna Alken Maes je nastala leta 1988 z združitvijo manjših pivovarn Alken in Maes. Leta 2007 je podjetje kupil konzorcij Carlsbeg/Heineken. Alken Maes je zaseda drugo mesto po prodaji na belgijskem trgu piva. Njene najbolj znane znamke piva so Maes Pils, Cristal in Kronenbourg.

Bruselj - Belgijski minister za ekonomijo Johan Vande Lanotte je urad varuha za varovanje konkurence pozval, da razišče napovedan dvig cen, ki sta ga oznanila pivovarja Anheuser-Busch InBev in Alken Maes, hčerinska družba Heninekena. Podjetji sta napovedali podražitev za marec 2012 zaradi povišanih stroškov električne energije, osebja in surovin.

AB InBev je napovedal do 5,9 odstoka višje cene za pivo v pločevinkah in steklenicah od 1. marca, Alken Maes pa za približno 6 odstotkov od 12. marca. »Raziskali bomo, če gre za nepošteno konkurenco ali dogovarjanje o cenah,« je dejala tiskovna predstavnica ministrstva za ekonomijo.

Iz AB InBeva so sporočili, da se s tekmeci niso posvetovali glede dviga cen. »Podatki o cenah naših proizvodov in strukturi stroškov so občutljivi in jih nikoli ne delimo s tekmeci niti se z njimi o tem ne pogovarjamo. Delujemo v skladu z zakoni, ki regulirajo trgovsko prakso in konkurenco.«

Iz urada varuha konkurence se še niso oglasili.

 

 

 


Prijavi sovražni govor