10 turističnih dežel leta 2014

Pričakovano je na prvem mestu Brazilija, na seznamu pa je tudi - presenetljivo - Makedonija!

Objavljeno
08. december 2013 16.41
reu*MALAYSIA/
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Lonely Planet je razglasil svojih izbor desetih najbolj zanimivih popotniških destinacij v letu 2014 in sicer 10 držav, 10 mest in 10 regij.

Poglejmo najprej njihov izbor držav:

1. Brazilija

Izbor prvouvrščene ni presenetljiv, saj bodo zaradi svetovnega nogometnega prvenstva vse oči prihodnje leto uprte v Rio de Janeiro, dve leti zatem pa bo gostiteljica še drugega najbolj prestižnega športnega dogodka na svetu, poletnih olimpijskih iger!

Ne glede na prihajajoče zlate čase za brazilski turizem ta južnoameriška velikanka že od nekdaj ponuja izjemno raznolike znamenitosti, od avanturstičnih potepov po Amazonki do lagodnega uživanja v brazilskih obalnih ritmih. Lonely Planet posebej priporoča treking po peščenih sipinah in lagunah v Lençóis Maranhenses, raziskovanje starodavnih mest, kot je Ouro Preto, in plavanje v kristalnih rekah pri Bonitu.

2. Antarktika Na Antarktiko lahko potujemo le v mislih in v kateri od številnih naravovarstvenih televizijskih oddaj občudujemo njene mogoče ledene gore, večne ledenike, neraziskane gorske grebene in seveda kolonije simpatičnih pingvinov, kraljevskih in drugih. Lahko pa se čisto zares podamo po stopinjah prvih raziskovalcev (letos mineva sto let od slovitega poskusa prečenja Antarktike Ernesta Shackeltona). In to z bistveno več udobja in varnosti kot prvi raziskovalci.

3. Škotska Noben izbor Lonely Planeta ne more brez Otoške destinacije. Prihodnje leto bo to Škotska, ki je resnici na ljubo dežela, ki se  zdi Slovencem pisana na kožo - od pokrajine do viskija. Toda prihodnje leto Glasgow gosti igre Commonwealtha, torej držav vseh bivših kolonij; ob tej priliki vabi v staro domovine vse Škote iz diaspore. Zato velja z obiskom pohiteti.

4. Švedska Mrzla, lepa in nekoliko strašljiva, taka se zdi - tako vsaj menijo pri Lonely Planetu - Švedska tistim, ki so zadnja leta veliko brali Stiega Larssona. Povod za uvrstitev na letošnji seznam pa je poleg vrhunske kulinarične ponudbe Stockholma dejstvo, da bo mesto Umeå evropsko mesto kulture 2014.

5. Malavi

Malavi že dolgo velja za skriti afriški biser. Dežela ob istoimenskem jezeru ponuja vse, kar popotnik pričakuje od Afrike: nacionalne parke, v katerih je - vsaj teoretično - mogoče videti vseh pet velikih afriških zveri, prijazne domačine, pa tudi milejše podnebje na višinskih planjavah.

6. Mehika

Sončenje na plaži in ogledovanje majevskih templjev je turistična klasika, ki jo je okusilo že mnogo Slovencev. Lonely Planet pa trdi, da Mehika ponuja še marsikaj več. Med drugim so v Cancunu in Meridi odprli dva velika majevska muzeja, na robu slovitega Bakrenega kanjona pa so postavili najdaljšo jekleno vrv za spuščanje v Latinski Ameriki. Slovenci imamo za obisk Mehike še boljši razlog: ogledat si gremo majevsko mesto, ki ga je na Yucatanu odkrila ekipa slovenskega arehologa dr. Ivana Šprajca.

7. Sejšeli

Paradiž za vsak žep, trdi Lonely Planet za 115 čudovitih otokov in otočkov v Indijskem oceanu. Poleg ekskluzivnih hotelov in elegantnih ekovil je na voljo vse več denarnici prijaznih nastanitev, pa tudi cene letalskih kart so se spričo konkurence občutno znižale. In niti slučajno niso Sejšeli zanimivi samo za ležanje pod palmo in srkanje koktajlov. Raziskovanje z masko ali globinsko potapljanje, pešačenje in nasploh aktivno in adrenalinsko preživljanje počitnic je prav tako mogoče.

8. Belgija

Podcenjeni evropski dragulj bo v letu 2014 še posebej zanimiv. Poleg slikovitih mestec, kot so Bruges, Antwerpen in Ghent, se prične praznovanje stoletnice začetka prve svetovne vojne.

9. Makedonija

Nazaj v prihodnost v balkanskem slogu, takšen je geslo Lonely Planeta. Med privlačnostmi te dežele našteva Skopje (ki so ga oblasti povsem prenovile), Ohridsko jezero, smučarsko območje Mavrovo, Stobi, Berovo in Kratovo.

10. Malezija

Ta hitro razvijajoča se dežela jugovzhodne Azije ima na področju turizma velike ambicije. V letu 2014 pričakuje kar 28 milijonov turistov, zato pripravlja številne nove turistične atrakcije. Zlasti imajo velike načrte s ptičjih parkom v melaki, kjer bodo imeli kar 6000 ptičev in 400 različnih vrst, pa Legoland Malezija in HelloKitty Land v Nusadžaji. Če vam tovrstni turizem ni po volji, pa se je treba po pristne avanture odpraviti na malezijski del Bornea.