Hepatitis: zdravniki bolezen slabo poznajo

Obolele za hepatitisom C bi bilo treba destigmatizirati, opozarja Eli Zamernik iz društva Stigma.

tor, 26.07.2011, 08:44

Ljubljana – »Več let sem uživala droge. Za okužbo z virusom hepatitisa C (HCV) sem izvedela leta 1995, ko so nas testirali v metadonskem centru. Takrat o tej bolezni nismo vedeli nič. Leta 1998, dve leti po prenehanju uživanja drog in metadona, sem zbolela za hepatitisom C,« je svojo zgodbo opisala Eli Zamernik, ki je zaposlena v Društvu za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma.

»Sreča v nesreči je bila, da sem imela izrazite simptome, kot so slabo počutje, hitro hujšanje, utrujenost, slabost, bolečine v trebuhu, kar me je prisililo, da sem začela raziskovati, kaj je z menoj narobe.« Zdaj pomaga odvisnikom od prepovedanih drog, jih ozavešča in seznanja z možnostmi okužbe z nesterilnim priborom in preventivnim ravnanjem, svetuje okuženim s HCV in jih spodbuja pri zdravljenju. Eli Zamernik je dejala, da se brez teh izrazitih simptomov takrat sploh ne bi začela zdraviti: »To bi bilo zame najbrž usodno, saj je bila ozaveščenost takrat izredno majhna, informacij o bolezni pa v Sloveniji ni bilo mogoče dobiti. Zdravljenje ni bilo dostopno vsakomur, kaj šele odvisnikom oziroma nekdanjim odvisnikom od prepovedanih drog.« Po dolgotrajnem boju z infektologi so jo konec leta 1999 končno začeli zdraviti. Danes ugotavlja velik napredek, saj se odvisniki lahko zdravijo tako kot vsi drugi oboleli, če so le dovolj motivirani.

Zdravljenje je bilo dolgotrajno in naporno, z več stranskimi učinki, prejemala je kombinirano terapijo z zdraviloma interferon alfa in ribavirin. Iz dneva v dan se je slabo počutila, hujšala, izpadali so ji lasje, bila je anemična, razdražljiva in depresivna. Po štirih mesecih je dobila prve izvide, da virusa ni več.

Zdravniki to bolezen po njenih izkušnjah slabo poznajo. Veliko zobozdravnikov sploh noče zdraviti okuženih. »Tudi pozdravljeni bolniki imajo težave. Čeprav infektolog potrdi, da virusa v krvi ni več, se večina zdravnikov vede, kot da si še vedno okužen s HCV. Po desetih letih se mi je zgodilo, da me je na primer zdravnik gastroenterolog pri gastroskopiji pregledal zadnjo, s pojasnilom, da je to storil zaradi varnosti drugih pacientov, ki bi bili pregledani za menoj. Taka nevednost ni sprejemljiva, tako samo povečujejo stigmatizacijo obolelih za hepatitisom C.«

Tudi v zaporih obsojence in zaposlene ozavešča o možnostih okužbe s HCV in preprečevanju. To je še posebno pomembno, ker opaža, da je v zaporih čedalje več odvisnikov in veliko jih je okuženih s HCV: »Poznavanje te bolezni je zelo slabo. Obsojenci se bojijo bivati v isti sobi z okuženim, ker so napačno prepričani, da se bolezen prenaša tudi kapljično in z dotiki.« Žal pa v zavodih za prestajanje kazni ni bilo posluha za uresničitev pilotnega projekta, da bi uvedli zamenjavo sterilnega pribora za injiciranje drog.

Že več let vodi zelo dobro obiskan forum (http://hcvjevci.mojforum.si/). Ker natančnejših podatkov o okuženih ni, je dala pobudo za uvedbo registra okuženih odvisnikov od prepovedanih drog s HCV. Po izkušnjah z delom v društvu Stigma namreč misli, da je okuženih veliko več, kot kažejo uradni podatki. Hkratnih okužb z virusoma HCV in HIV doslej niso zasledili, kar pa po njenem mnenju ne pomeni, da jih ni. V prihodnosti si želi, da bi ustanovili društvo obolelih za hepatitisom C in tako pomagali destigmatizirati bolezen v družbi. Ne nazadnje niso okuženi le odvisniki, ampak tudi hemofiliki, prejemniki transfuzije pred letom 1993, zdravstveno osebje, ljudje, ki so bili izpostavljeni neprofesionalni tetovaži, akupunkturi in prebadanju kože.

Povezane novice

Hepatitis C: okužbo je potrebno odkriti čim prej
25. julij ob 22:03
Medtem ko se proti hepatitisu A in B lahko učinkovito in varno cepimo, cepiva proti hepatitisu C ni.
Prijavi sovražni govor