Novo zdravilo za hujšanje Qnexa kmalu naprodaj?

Če bo ameriški urad za zdravila in prehrano prižgal zeleno luč, bo zdravilo Qnexa kmalu na ameriškem tržišču.

pon, 05.03.2012, 15:00

Proizvajalec zdravil, podjetje Vivus je ameriškemu vladnemu uradu za zdravila in prehrano FDA predstavilo rezultate testiranj zdravila za zmanjševanje telesne teže Qnexa. Vsako zdravilo, ki je na ameriškem tržišču, mora namreč pri FDA pridobiti dovoljenje za promet. Odbor urada, ki je pregledal podatke, je z 20 glasovi za (in z dvema proti) priporočil zdravilo kot ustrezno. FDA bo sicer uradno izjavo glede zdravila podal 17 aprila, piše portal SingularityHub.

Zdravilo naj bi bilo učinkovito in varno, čeprav rezultati testiranj za zdaj še niso predstavljeni javnosti, pravijo v Vivusu in dodajajo, da so ljudje, ki so poskusno jemali Qnexa zgubili povprečno 10 odstotkov telesne teže, ne da bi spreminjali prehranjevalne in gibalne navade.

Qnexa je neke vrste koktejl drog, ki ga je FDA že odobril, in sicer vsebuje fentermin - amfetamin, ki zmanjšuje apetit in topiramat, ki je sestavina Topamaxa, zdravila za zdravljenje migren in epilepsije. Topiramat ima tudi stranske učinke, kot so izguba spomina, zmedenost in težave s koncentracijo, depresija, zaprtost ter številne druge.

V novi tableti so tudi sestavine iz čudežne tablete za hujšanje Fen-Phen, za katero so v 90. letih že dokazali, da lahko poškoduje srčne zaklopke.

Če bo FDA 17. aprila odobrila Qnexa, bo to šele drugo zdravilo za hujšanje v 13 letih z dovoljenjem. Xenical je dovoljenje FDA dobil leta 1999.

Na dan sprejetja priporočila FDA so sicer delnice podjetja poskočile za 98 odstotkov.

Prijavi sovražni govor