Novo zdravilo za hujšanje Qnexa kmalu naprodaj?

Če bo ameriški urad za zdravila in prehrano prižgal zeleno luč, bo zdravilo Qnexa kmalu na ameriškem tržišču.

pon, 05.03.2012, 15:00

Proizvajalec zdravil, podjetje Vivus je ameriškemu vladnemu uradu za zdravila in prehrano FDA predstavilo rezultate testiranj zdravila za zmanjševanje telesne teže Qnexa. Vsako zdravilo, ki je na ameriškem tržišču, mora namreč pri FDA pridobiti dovoljenje za promet. Odbor urada, ki je pregledal podatke, je z 20 glasovi za (in z dvema proti) priporočil zdravilo kot ustrezno. FDA bo sicer uradno izjavo glede zdravila podal 17 aprila, piše portal SingularityHub.

Zdravilo naj bi bilo učinkovito in varno, čeprav rezultati testiranj za zdaj še niso predstavljeni javnosti, pravijo v Vivusu in dodajajo, da so ljudje, ki so poskusno jemali Qnexa zgubili povprečno 10 odstotkov telesne teže, ne da bi spreminjali prehranjevalne in gibalne navade.

Qnexa je neke vrste koktejl drog, ki ga je FDA že odobril, in sicer vsebuje fentermin - amfetamin, ki zmanjšuje apetit in topiramat, ki je sestavina Topamaxa, zdravila za zdravljenje migren in epilepsije. Topiramat ima tudi stranske učinke, kot so izguba spomina, zmedenost in težave s koncentracijo, depresija, zaprtost ter številne druge.

V novi tableti so tudi sestavine iz čudežne tablete za hujšanje Fen-Phen, za katero so v 90. letih že dokazali, da lahko poškoduje srčne zaklopke.

Če bo FDA 17. aprila odobrila Qnexa, bo to šele drugo zdravilo za hujšanje v 13 letih z dovoljenjem. Xenical je dovoljenje FDA dobil leta 1999.

Na dan sprejetja priporočila FDA so sicer delnice podjetja poskočile za 98 odstotkov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se