Polet: Hidracija poleti

Med športno vadbo zmerne intenzivnosti v poletnem dnevu tako izgubimo približno dva litra tekočine na uro.

čet, 19.07.2012, 15:00

Za pravilno in usklajeno delovanje našega telesa je pomembno ohranjanje razmeroma stalne telesne temperature. Za to skrbi mehanizem termoregulacije, ki je značilen samo za ptice in sesalce, njegov center pa je v hipotalamusu, kjer so nameščeni nevroni, občutljivi za spremembe temperature.

Med športno aktivnostjo se lahko optimalna telesna temperatura poveča tudi za tri stopinje, kar je ogromno, če upoštevamo natančnost telesnih mehanizmov, pri katerih so odločilne že decimalke. Naše telo takoj ukrepa: poveča se pretok krvi v obrobnih tkivih, znojne žleze začnejo izločati znoj, mi pa smo kar naenkrat prepoteni in rdeči v obraz.

Koliko tekočine porabite med vadbo in kako se izogniti dehidraciji si preberite na Polet.si ali kliknite TUKAJ!

Povezane novice

Poletov recept: Vanilijev sladoled z oljčnim oljem
19. julij ob 09:00
Narediti dober sladoled niti ni posebna umetnost. Sledite našemu protokolu in postanite ena, dva, tri slaščičar amater.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se