Indijska vlada odobrila vesoljsko misijo na Mars

Orbitalno sondo, ki bo krožila okrog Marsa in preučevala njegovo atmosfero in geologijo, bodo izstrelili novembra 2013.

sob, 04.08.2012, 15:00

New Delhi - Indijska vlada je odobrila vesoljsko misijo na Mars, poroča STA. Sondo bodo proti rdečemu planetu izstrelili predvidoma 26. novembra prihodnje leto, naslednjič pa spet maja 2018. Projekt je ocenjen na 80 milijonov ameriških dolarjev.

Iz Indijske organizacije za vesoljsko raziskovanje (ISRO) so pred dnevi sporočili, da bodo izstrelili orbitalno sondo, ki bo krožila okrog Marsa in preučevala njegovo atmosfero in geologijo. V orbito Marsa naj bi se utirila septembra 2014.

Misija bi predstavljala pomemben korak za indijski vesoljski program, pri katerem za leto 2016 napovedujejo prvo indijsko vesoljsko misijo s posadko.

Indija je svoj vesoljski program začela že leta 1963 ter razvija lastne satelite in rakete, da bi zmanjšala svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij.

Septembra 2009 je indijski satelit Chandrayaan-1 odkril vodo na Luni, kar je povečalo ugled Indije med vesoljsko bolj uveljavljenih državami. Vendar je vesoljski program utrpel hud udarec, ko je decembra 2010 raketa s satelitom eksplodirala in nato strmoglavila v Bengalski zaliv.

Povezane novice

»Radovednost« srečno na Marsovih tleh
6. avgust ob 07:33
Po uspešnem pristanku na rdečem planetu čaka rover Curiosity najmanj 23 mesecev zahtevnih raziskovalnih opravil.
Prijavi sovražni govor